BEDRIFTSTEKNOLOGI

Van Miert klemmer til

MCI møter ikke EU-kommisjonen krav ved å selge ut store deler av sitt Internett stamnett. EUs konkurransekommissær, Karel Van Miert benytter anledningen til plassere skapet, og krever mer om kommisjonen skal godkjenne fusjonen med WorldCom.

Frode Eriksen
11. juni 1998 - 10:26

Hvem som skal eie MCI har vært en av telekombransjens store saker i over halvannet år, etter at British Telecom (BT) annonserte sitt ønske om å kjøpe selskapet i november 1996. Siden da har MCI valgt ny kjøper og sammen med WorldCom har de to selskapene forsøkt å få EUs aksept for en fusjon siden desember i fjor.

EU har satt 15. juni som siste frist for de to fusjonspartnerne til å komme fram til en løsning som vil tilfredsstille kommisjonen og konkurransekommisær Karel Van Miert. For to uker siden offentliggjorde MCI salget av store deler av sine stamnettjenester til Cable & Wireless for over 4,5 milliarder kroner, i et håp om at dette skulle tilfredsstille kommisjonens ønsker.

Kommisjonen gjennomførte i mai en høring der WorldCom og MCI fikk forsvare sitt ønske om fusjon, blant annet mot de som helst ser en fusjon stanset, som AT&T og GTE. Her gjorde EU-kommisjonen det klart at fusjonen ikke godkjennes om de to selskapene ikke reduserte sin markedsandel innenfor Internett, og da spesielt backbone-siden. Kommisjonen mener trafikkvolumet er det avgjørende - noe som gir WorldCom/MCI en global markedsandel på over 50 prosent, mot noen og tjue om en ser på inntekter.

EU-kommisjonen mener imidlertid at MCIs nedsalg til fordel for Cable & Wireless ikke er godt nok. Når går ryktene om at kommisjonen krever salg av WorldComs ervervede infrastruktur fra den amerikanske onlineleverandøren CompuServe, Uunet. Alternativet kan være at MCI selger ut resten av sine Internett-aktiviteter som blant annet omfatter aksessleveranser og Internett-tjenester til større internasjonale konsern.

Talsmenn for kommisjonen, som har uttalt seg anonymt til det velinformerte Communications Week International, sier at kommisjonen vil forby en fusjon om de to fusjonspartnerne ikke selger seg ned mer på Internett.

Kjernen i saken er infrastruktureiernes bytteavtaler, som betyr at to selskap avtaler seg imellom at deres respektive kunder skal få bruke hverandres infrastruktur, der selskapene betaler hverandre for eventuell forskjellen i trafikk. Og hvis en aktør eier mer infrastruktur enn andre vil denne kunne nekte enkelte aktører tilgang på sine fibre. Dette er både EU-kommisjonen og de amerikanske telemyndighetene FCC enige om - og begge organene samarbeider i denne fusjonssaken med blant annet felles standpunkt til reguleringsspørsmålene.

WorldCom er villige til å akseptere mye for å få fusjonen godkjent. Selskapet trenger MCIs solide kundebase og ikke minst image som en god kundebehander, noe som WorldCom ikke har i dag. Derfor vil WorldCom finne seg i ytterligere krav fra EU-kommisjonen om det er det som skal til for å kunne sluttføre en fusjon med MCI.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.