RESULTATERFINANS

Vedder fem kronor på at du vil betale på nett

10. desember, mens Nobelprisene deles ut i Stockholm og Oslo, satser ekonomi24.se liv og helse på at de er verdt fem kronor. Sjefredaktør Thomas Peterssohn kan bli martyr eller helt.

Pål Leveraas
3. des. 2001 - 08:39
Ekonomi24

Thomas Peterssohn


Fem kronor skal det koste å lese avisen på hverdager. I helgene blir det gratis. Eksperimentet er ikke nytt, men få har tatt dette skrittet i vårt hjørne av verden. Derfor er utfallet høyst usikkert. Om et år kan Thomas være enten enda en glemt pionér og martyr fra Internett eller enda en steinrik svensk nettmillionær.

Jeg håper han blir steinrik.

Veien mot å bli en betaltjeneste har gått langsomt og etappevis for ekonomi24. Signalene om at dette skulle skje er bevisst dryppet ut over lang tid. Tidligere i høst begynte man å kreve at leserne skulle registrere seg for å få adgang til å lese avisen. 40.000 skal ha registrert seg i løpet av denne perioden. Nå skjer de siste forberedelsene, og om litt over en uke er viktige deler av nettstedet stengt hvis du ikke legger fem kroner i potten. Betalingen skal gjelde for døgnet fram til midnatt.

Betalingsløsningen er såre enkel, uten masse teknologisk whiz-bang. Du akkumulerer femkroninger inntil du skylder dem 100, og deretter får du en faktura.

Ekonomi24 har ikke fastsatt noen lengre abonnementsperiode, men antyder i en mail til registrerte brukere at det vil bli mulig for faste lesere å betale for lengre perioder. I første omgang er det imidlertid kun "løssalg".

Tidligere har jeg vært meget skeptisk til å ta betalt for innhold på Internett. Men verden forandrer seg. Den viktigste grunnen til at leserne ikke ville betale var at det var så enkelt å finne alternativer. Fremdeles finnes det alternativer til det meste, men tusenvis av nettsteder er forsvunnet og de som fremdeles lever har ofte skåret så sterkt ned at kvaliteten har blitt sterkt skadelidende. Derfor blir det mer og mer aktuelt å etablere betalingsmodeller for kvalitetsinnhold.

Ekonomi24 er en av de jeg tror har gode muligheter til å greie det. Det er et utmerket produkt i en forbrukervennlig innpakning. Jeg håper inderlig de lykkes med sin dristige satsing. I så fall vil de skape et rush av andre nettsteder som vil ta betalt av sine lesere. Dermed får vi en slags markedsøkonomi på nett også, hvor de som ikke lager gode nok produkter heller ikke vil overleve på lang sikt.

Du som leser vil sannsynligvis mislike det, men slik er den nye virkeligheten. I andre sammenhenger har både du og jeg lært at det som er gratis sannsynligvis ikke er verdt prisen. Slik vil det også måtte bli på nett.

Ha en god uke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra