JUSS OG SAMFUNN

Vedtok å stramme inn deler av NSAs uhemmede datafangst

- Viktig signal at også masseovervåkning kan reverseres, mener Datatilsynets Bjørn Erik Thon.

THE HILL: (fra v.) Den amerikanske Kongressen ligger vegg i vegg med USAs høyesterett.
THE HILL: (fra v.) Den amerikanske Kongressen ligger vegg i vegg med USAs høyesterett. Bilde: Mario Aurich/Imago/All Over Press
15. mai 2015 - 09:59

Et stort flertall i Representantenes hus (338 stemte ja, 88 nei) vedtok onsdag USA Freedom Act, et lovforslag ment å begrense etterretningstjenesten NSAs masseovervåking av vanlige amerikaneres telefon-metadata uten rettsordre.

Vedtaket, dersom det senere får tilslutning i senatet, er det første som reduserer deler av de vide fullmaktene som ble innført i kjølvannet av 9/11-terroren, gjennom den omstridte Patriot Act-loven.

- Patriot Act er det vi kaller en solnedgangslov. Den må fornyes med jevne mellomrom for fortsatt å være gyldig. Og for første gang siden 2001 har nå altså lovgiverne sagt nei, skrev direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet i et blogginnlegg i går.

I stedet for å basere seg på masseinnsamling vil NSA måtte begrense seg til å innhente telefondata når en domstol har besluttet at det er grunn til å mistenke lovbrudd knyttet til internasjonal terrorisme, melder NTB.

Les også: NSA så vidt berget i kongressen

- Viktig signal

Freedom Act inneholder også reformer for den hemmelige FISA-domstolen (Foreign Intelligence Surveillance Act), som innebærer at amerikanske IT-selskaper lovlig kan informere om innsynskrav de mottar fra myndighetene, ifølge nettstedet The Intercept.

Datatilsynets direktør understreker at Patriot Act er et svært komplisert lovverk, som ikke i sin helhet oppheves, samtidig som han peker på at vedtaket i kongressen er «et viktig signal om at også vedtak om masseovervåking kan reverseres».

Les også: NSA spionerte på journalist med «Skynet»

Støttes av Obama

Obama-administrasjonen har uttrykt sin sterke støtte til lovgivningen, som forsøker å balansere behovet for nasjonal sikkerhet og bekjempelse av terror på den ene siden, og fundamentale borgerrettigheter på den andre.

Hvorvidt reformen får støtte i senatet, som trolig vil stemme den kommende uken, er usikkert. Kritikere mener også at lovgivningen ikke går langt nok i beskyttelsen av personvernet.

Enkelte hevder at Freedom Act bare er et spill for galleriet - et lovverk som slett ikke vil reformere masseovervåkningen, men snarere utvide praksisen.

En rekke andre spionverktøy og metoder NSA benytter, som enten direkte eller indirekte også overvåker kommunikasjonen til amerikanske innbyggere, er ikke påvirket av Freedom Act, ifølge The Intercept.

Hvor sterk reformen blir gjenstår å se, uttaler personvernorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF), som har inntatt et nøytralt standpunkt til Freedom Act.

Les også: Bedrifter skremt av Snowden-avsløringene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.