MASKINVARE

Verdens raskeste x86-prosessor

AMD annonserte onsdag Athlon, prosessoren som til nå har vært kjent under kodenavnet K7. Athlon skal ifølge selskapet være verdens raske prosessor basert på x86-arkitekturen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. juni 1999 - 12:54
AMD Athlon.
AMD Athlon.

Athlon er ifølge AMD verden første prosessor i den syvende generasjonen av x86-arkitekturen. Prosessoren har verdens første hel-"pipelinede" og "superskalare" flyttallsenhet for x86-plattformen og et innebygget, primært hurtigminne på 128 KB. I tillegg støtter prosessoren et sekundært hurtigminne på opptil 8 MB. Totalt består Athlon av 22 millioner transistorer.

Systembussen som Athlon benytter er basert på Alpha EV6-bussprotokollen. Busshastigheten er på opptil 200 MHz.

Athlon vil i første omgang komme i tre utgaver: 500 MHz, 550 MHz og 600 MHz. Alle de tre brikkene vil være produsert ved hjelp av en 0,25 mikrons prosessteknologi. Prisen for de tre prosessorene vil være henholdsvis 324 dollar, 479 dollar og 699 dollar. Systemer basert på Athlon vil typisk koste mellom 1300 og 2600 dollar.

En rekke hovedkortprodusenter skal komme med hovedkort tilpasset AMD Athlon. Brikkesettene som vil benyttes vil i første omgang være laget av AMD selv, men etter hvert vil også produsenter som VIA Technologies tilby brikkesett i samarbeid med AMD.

AMD Athlon blir nå sendt ut til de største PC-produsentene i verden. Ferdige systemer ventes å komme på markedet i tredje kvartal, det vil si tidlig på høsten.

– Det var ingen hvileskjær for noen av oss som var involvert de to årene selve anskaffelsen pågikk, forteller Ragnhild Hauge, leder for forsvarsektoren i Capgemini Norge om det mye omtalte gigantanbudet som Forsvaret stanset i fjor. Selskapet har vunnet flere mindre kontrakter med Forsvaret siden da, og lært av prosessen, forteller hun.
Les også

Mast-avlysning: – Risiko for at det skaper slitasje

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra