BEDRIFTSTEKNOLOGI

Versjon 5.0 av FreeBSD sluppet

Operativsystemet FreeBSD 5.0 ble lansert i helgen som var. Operativsystemet, som er et reelt alternativ til blant annet Linux, støtter nå blant annet flere prosessorarkitekturer enn tidligere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. jan. 2003 - 10:25

FreeBSD er for allmennheten mindre kjent operativsystem enn Linux, selv om det benyttes i forbindelse med blant annet mange tunge tjenester og nettsteder. Blant annet var Hotmail-tjenesten Microsoft i sin tid kjøpte opp basert på FreeBSD, selv om Microsoft etter hvert har greid å erstatte i hvert fall de fleste av installasjonene med Windows-baserte servere.

FreeBSD er fritt tilgjengelig og leveres med full kildekode.

Versjon 5.0 er i praksis en oppsummering av tre års arbeid. Forrige hovedutgave, versjon 4.0, kom våren 2000, etterfulgt av en rekke mindre oppdateringer.

De viktigste nyhetene i versjon 5.0, ifølge The FreeBSD Project som står bak operativsystemet, er mer avansert støtte for flerprosessordrift og applikasjonstråder, i tillegg til støtte for Sparc64- og IA64-prosessorarkitekturer enn tidligere.

FreeBSD støtter nå UFS2 (Unix File System), et 64 bits filsystem som hever dagens størrelsesbegrensning på 1 terabytes kraftig. I tillegg støtter operativsystemet sjekking av filsystemet i bakgrunnen, noe som i tillegg "øyeblikksbilder" av filsystemet skal kunne eliminere behovet for nedetid når filsystemet må repareres eller gjenopprettes.

FreeBSD 5.0 støtter nå også nyere maskinvarerelaterte standarder som Bluetooth, ACPI (Advanced Configuration and Power Interface), CardBus og Firewire.

En komplett liste over nyhetene finner du her. FreeBSD 5.0 kan lastes ned fra nettstedet til The FreeBSD Project.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.