JUSS OG SAMFUNN

ViaSats koder cracket til år 2107

Kort-pirater selger modifiserte dekoderkort som gir deg adgang til ViaSat i mer enn hundre år fremover. Piratene har knekket Viasats kode og er nå under etterforskning.

25. sep. 2001 - 15:23
ViaSat



Satelittshop.com
Bjørn Torgersen


- Loven ble nylig revidert. Nå er det ikke lov å markedsføre eller ha verken kort, koder eller teknologi til å fremstille kort. For eksempel de kortleserne vi har fått tak i og sendt til SINTEF for test, de er ikke anvendbare til å fremstille noe annet enn piratkort, og da er det straffbart å ha dem.

Piratene er nå under etterforskning. Antipirat-organisasjonen STOP er på sporet av dem.
- Det stemmer at de tilbyr åpne Viasat-kort frem til 2107, ja, sier sikkerhetsrådgiver Ole-Christian Arnesen.

Han har selv testet kortene, og er i full gang med å etterforske piratene, som etter alt å dømme holder til i Sverige.

- Vi har et svare strev med å bli kvitt dem. Det har lykkes oss å ta endel slike piratsider gjennom ISP-ene, og det er ikke så mange som har kodene liggende ute nå lenger, sier han til digi.no.

Satelittshop.com har intervjuet en av personene bak nettstedet. Han er ikke klar over at det er forbudt å bruke slike kort, også som privatperson.

På STOPs norske sider står følgende om hvilke lover som gjelder:

Straffelovens § 262 - Fremstilling og bruk av piratsmartkort straffes med bøter eller inntil 1 års fengsel. Også privat bruk av piratsmartkort er straffbart.

* * *

Over 1000 brukere og 100 selgere av piratsmartkort er anmeldt og bøtelagt/straffedømt den senere tid. I Aust-Agder ble en piratkortselger i 1998 dømt til 8 måneders fengsel og inndragning av kr. 1,9 millioner etter salg av piratsmartkort, red.anm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra