JUSS OG SAMFUNN

Viktig signal om dype lenker fra dansk dommer

Fredag forbød Fogedretten i Danmark store deler av virksomheten til Newsbooster i en unik dom i nordisk sammenheng.

Pål Leveraas
8. juli 2002 - 09:09
Michael KistrupNewsboosterBerlingske Tidende, Børsen, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten
Information


1. Å tilby en nyhetstjeneste med dype lenker fra hjemmesidene newsbooster.com og newsbooster.dk direkte til nyhetsartikler i internettutgavene av de 28 avisene;
2. Å foreta eksemplarfremstilling, tilgjengeliggjøring for allmennheten, samt distribusjon av overskrifter fra internettutgavene av de 28 avisene;
3. Å distribuere elektroniske nyhetsbrev med dype lenker direkte til artikler i internettutgavene disse avisene;

en uttalelseAnders Lautrup-Larsen

Rolf LarsenBente Solliddigi:


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

"Riksagenten" var usedvanlig frekk, og sammenlignet med den fremstår tjenester som Newsbooster som de rene gentlemannsforbrytere.





Øystein KvistadSomething is rotten in the state of Denmark

Les saken her:

Og sant nok er lenker, så direkte til kilden som mulig, en del av nettets natur. Men det er en forskjell på å backe opp artikkelstoff med fakta eller referere til lignende sider på nett, og det å etablere kommersielle tjenester som systematisk samler inn, kontekstualiserer og personaliserer nyhets- eller annet stoff, for dernest ta betalt - enten i form av annonser eller direkte fra brukerens lommebok.

I avisenes - og særlig de rene nettavisenes tilfelle - er dette tross alt innhold som har en produksjonspris som er vesentlig. Dette vet både Newsbooster og nyheter.no. Når slike tjenester tar steget fra å være gratis søkemotorer til å ta betalt for sine tjenester, uten synderlige anstrengelser for å tilby kildene deler av overskuddet, eller i det hele tatt spørre kildene om lov, overskrider de etter min mening en grense for god forretningsskikk.

Det er derfor ingen grunn til å kondolere danske nettaktører med denne dommen, snarere bør vi gratulere dommer Kistrup med en klok avgjørelse. Kistrup har sett saken med øyne renset for nettideologisk dommedagsprat, og latt den pragmatiske danske kremmersjels oppfatning av rettferdighet være førende.

Det er prisverdig og gir et viktig signal om at det finnes grenser for å ta seg til rette blant fruktene av andres arbeid, selv om de er tilgjengelig på Internett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.