WIKIMEDIA

Vil at storbrukerne skal betale for Wikipedia-innholdet

Brukes i dag fritt av søketjenester, virtuelle assistenter og mye annet.

Wikipedia, som står bak nettleksikonet Wikipedia, søker nye inntektskilder.
Wikipedia, som står bak nettleksikonet Wikipedia, søker nye inntektskilder. Foto: <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8273108">Wikimedia Commons/Dmgultekin</a> (CC BY-SA 3.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mars 2021 - 19:00

Nettleksikonet Wikipedia finansieres i dag i stor grad gjennom donasjoner. Det aller meste stammer fra individuelle brukere. Dette gjør at alt innholdet i dag kan leses og gjenbrukes fritt.

Nå planlegger Wikimedia, stiftelsen som står bak blant annet Wikipedia, å kreve betaling fra noen, nemlig de store, kommersielle selskapene som gjenbruker blant annet Wikipedia-innholdet i sine egne tjenester. Facebook, Google, Apple og Amazon er blant disse.

I løpet av året skal Wikimedia lansere Wikimedia Enterprise, som mot betaling skal tilby utviklerverktøy og tjenester som skal gjøre det enklere for virksomheter å bruke eller gjenbruke stiftelsens data. Dette vil være et supplement til det Wikimedia tilbyr av dataeksporttjenester i dag.

Kan gi reduserte kostnader

Ifølge Wired bruker de store aktørene i dag betydelige ressurser på integrasjonen av Wikimedia-innholdet. Det er derfor ventet at de vil være villige til å betale for tjenester som gjør importen av dataene enklere, ved at den tilpasses den enkelte aktørs behov. Dette skal også inkludere oppdateringer i bortimot sanntid.

– Dette er første gang stiftelsen har anerkjent at kommersielle brukere faktisk er brukere av vår tjeneste, sier Lan Becker, en seniordirektør i Wikimedia, til Wired.

– Vi vet hvem de er, men har egentlig aldri behandlet dem som en brukerbase.

Ifølge Wired skal Wikimedia Enterprise-tjenestene tilbys gjennom et nyopprettet datterselskap, Wikimedia LLC. Dette er allerede i gang med å forhandle med potensielle kunder. Det er ventet at de første avtalene vil bli inngått i juni. Innen da vil Wikimedia-stiftelsen lytte til eventuelle reaksjoner fra de mange tusen frivillige som skaper innholdet som Wikimedia tilbyr.

Ledelsen, forretning, IT, compliance og personvern kan ikke fortsette som isolerte øyer, skriver Gøran Breivik og Marius Engh Pellerud i kronikken. Begge har tittelen director i Advisense.
Les også

Sikkerhet må ivaretas gjennom hele digitaliseringsprosessen, fra idé til kode

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.