KARRIERE

Vil bruke finanskrisen som springbrett

Konsulent-selskapet KnowIT skal vokse videre, og nedgangstider kan gjøre det enklere.

Erik Amundrud og Anders Nilsson i Know IT er på ingen måte lønnsledende, men de garanterer en trygg jobb.
Erik Amundrud og Anders Nilsson i Know IT er på ingen måte lønnsledende, men de garanterer en trygg jobb.
3. nov. 2008 - 07:00

IT-bedrifter har i flere år slåss seg imellom for å få tak i IT-kompetanse i et nærmest støvsuget marked. Noen har løst floken ved å kjøpe opp selskaper, men med dertil stive priser.

I september for to år siden betalte ErgoGroup 284 millioner kroner for 72 prosent av aksjene i Bekk og sikret seg dermed margin-kongen i IT-bransjen. ErgoGroup betalte da mer enn to millioner kroner per konsulent.

Nå kan oppkjøp bli en mulighet for IT-bedrifter med penger på bok. ErgoGroup-sjef Terje Mjøs uttalte på IT-tinget at finansuroen kan være betimelig i forhold til nye oppkjøp.

KnowIT er et annet nordisk konsulentselskap som kaster seg på oppkjøpsbølgen. Selskapet har vokst fra 250 til 1.250 utviklere på fem år. I Norge har konsulentselskapet kontorer i Oslo, Arendal og Kristiansand. De hevder å ha ordrebøkene fulle og trenger flere folk.

Selskapet har i løpet av de siste fem årene vokst mellom 30 til 40 prosent hvert år. Bare siden sommer har selskapet vokst med 175 nye ansatte gjennom oppkjøp av bedriftene telekommunikasjonsselskapet Net Result, Helikopter og HiBC med kompetanse på systemutvikling.

- Vi ønsker først og fremst å vokse gjennom organisk vekst, men vurderer også fortløpende oppkjøp av nisjebedrifter, sier toppsjefen Anders Nilsson til digi.no.

Han forteller at markedet nå er svært ivrig på å selge sine bedrifter, og ukentlig får han minst fem forespørsler fra det Nilsson kaller «corpnissar». Dette er meglere som har som oppgave å selge bedrifter til næringslivet.

Selv om også Know IT tonet ned vekstmålene, ser de likevel for seg 15 prosent vekst hvert år i en femårsperiode.

Konsulentselskapet er kresne og vil helst bare ha sivilingeniører med fordypning i IT. Det er fortsatt nærmest en umulighet i dagens marked selv om ferske tall fra NAV viser at ledigheten blant ingeniører har gått opp med to prosent til drøye 1.300 ledige.

Men selskapet er på ingen måte lønnsledende. Nilsson anslår at en utvikler får betalt alt mellom 20.000 til 50.000 kroner måneden alt etter hva slags kompetanse og erfaring de ansatte har.

En lønn på 600.000 kroner er dermed absolutt i toppskiktet hos KnowIT.

- Det er ikke lønnen vi konkurrerer på. Vi ønsker å gi våre ansatte en trygghet ved at de har en sikker jobb og en sikker lønn som kommer inn hver måned. Derfor opererer vi ikke med faktureringsgrad eller lav fastlønn og springende bonuser. Hos oss har alle en fastlønn de kan leve med, presiserer Nilsson.

- Vi tror vi har en god sjanse til å overleve fordi 80 prosent av våre kontrakter er rammeavtaler som i stor grad retter seg mot det offentlige, sier Norgessjef Erik Amundrud til digi.no.

En rammeavtale varer gjerne fra tre til fem år med opsjon på yttereligere ett eller flere år. Know IT har også større trygghet ved å satse mot det offentlige. I nedgangstider er det nettopp det offentlige som velger å investere for å skape en balanse i samfunnskøkonomien.

Know IT har blant annet rammeavtaler mot NSB, Telenor, Statens Vegvesen og Toll- og avgiftsdirektoratet.

Tredjekvartalstallene viste en totalomsetning på 930,4 millioner kroner som er en forbedring på 38 prosent sammenlignet med samme periode ifjor. Driftsresultatet var i perioden januar – september i år på 104 millioner som er en vekst på fra 67,7 i forhold til fjorårets tall.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra