UTVIKLING

Vil gjøre Python mye raskere

Google ser et stort forbedringspotensial.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mars 2009 - 10:48

Store deler av Googles systemer er skrevet med skriptspråket Python. Dette gjør at Google også har åpnet for at kunder kan kjøre egne Python-baserte webapplikasjoner på Googles servere. Denne tjenesten kalles App Engine og ble offentliggjort i en betaversjon våren 2008.

I prosjektet som har fått navnet «Unladen Swallow», sikter Google mot å lage en implementering av Python som er minst fem ganger raskere enn CPython, den mest brukte implementeringen av språket.

Google understreker dog at selskapet ikke har til hensikt å vedlikeholde denne Python-implementeringen i all tid. Selskapet ønsker at forbedringene skal overføres til CPython-prosjektet så raskt som mulig.

Det går dessuten fram at prosjektet er sponset, men ikke eid av Google, selv om arbeidet så langt har blitt gjort av Google-ansatte.

Google oppgir at ønsker er at det skal være enkelt å overføre store og godt etablerte applikasjoner til Unladen Swallow. Det loves derfor kompatibilitet på kildekode-nivå med både CPython applikasjoner og utvidelsesmoduler.

Unladen Swallow tar utgangspunkt i CPython 2.6.1, fordi et flertall av dagens Python-applikasjoner allerede kan kjøre på denne versjonen.

Google vil hovedsaklig fokusere må hastigheten Python-koden kjøres med, og i mindre grad jobbe med runtime-biblioteket. På lang sikt ønsker Google å erstatte CPythons spesielle virtuelle maskin med en komponent for JIT-kompilering (Just in time) på toppen av kompilatorinfrastrukturen Low Level Virtual Machine (LLVM). De øvrige delene fra CPython vil forbli relativt uendret.

Google mener at selv små endringer i virtuell maskin-komponentene, slik som ekspedering av operasjonskode, vil ha en betydelig effekt på ytelsen til Python-baserte applikasjoner.

Unladen Swallow skal etter planen gis ut i en nye versjon hver tredje måned, men Google oppgir at feilfikser kan komme oftere enn dette. 2009Q1-utgivelsen er tilgjengelig her.

I denne prosjektplanen skriver Google mer om prosjektet, inkludert hva som vil være inkludert i de førstkommende utgivelsene.

Forøvrig ryktes det at Google snart vil kunngjøre støtte for kjøring av Java-applikasjoner i App Engine.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.