JUSS OG SAMFUNN

Test: personvern

Vil ha Genèvekonvensjon for internett

– Overvåkning verre enn i «1984»

FN vil bevise at de tar personvern på alvor, og har ansatt en egen ekspert som skal jobbe med globale utfordringer knyttet til dette.
FN vil bevise at de tar personvern på alvor, og har ansatt en egen ekspert som skal jobbe med globale utfordringer knyttet til dette. Bilde:
26. aug. 2015 - 12:51

Joseph Cannataci er FNs første dedikerte ansvarlige for personvern, og han ble ansatt i jobben etter at FN begynte å ta personvern-problematikk på alvor i etterkant av blant annet Snowden-avsløringer. Han ble innsatt i juli i år.

Cannataci har allerede lagt opp en plan for hvordan man skal ivareta personvern og hvordan han skal jobbe for å fremme dette, ifølge en artikkel i avisen The Guardian.

Cannataci er selv svært opptatt av sin egen personvern, og har hverken konto på Facebook eller Twitter, og han er veldig direkte når det gjelder nivået av overvåkning i dag.

Spesielt Storbritannia er ille, mener Cannataci, og beskriver situasjonen som verre enn i den berømte boken «1984» til George Orwell. Kameraovervåkning er så omfattende at det er nesten ingen plasser man kan unngå det, mener han.

Les også: Økende personvern-press mot Windows 10

Storbritannia har samtidig de svakeste organene til å kontrollere utviklingen av overvåkning i den vestlige verden. Ordentlig kontroll på overvåkningen er den eneste veien fremover, mener Cannataci.

Internett-tilbydere er også en stor del av problemet, de overvåker sine brukere regelmessig og de aller fleste brukere tillater det uten å være klar over dette i noe særlig grad.

Påvirkningskraft

Cannataci har ganske brede fullmakter, han kan gjennomgå regjeringspolitikker angående digital overvåkning og innsamling av data, identifisere aktiverer som utfordrer personvern og råde privatsektoren om hvordan den kan imøtekomme menneskerettigheter innenfor dette feltet.

Det er fire hovedmål han har satt seg: Å skissere en universallov for overvåkning, håndtere store internett-tilbydere, definere personvern og gjøre publikum mer bevisst på utfordringene.

Det verden trenger er altså en felles enighet, en slags Genèvekonvensjon for internett, for å trygge data og bekjempe trusselen med massiv digital overvåking.

Les også: Nekter å innføre global «rett til å bli glemt»

Han anerkjenner også lekkasjene til Edward Snowden som viktige i at de bekreftet hvor omfattende og ute av kontroll overvåkningen er. Snowden vil for alltid bli sett som helt av noen og forræder av andre, men lekkasjene var uansett svært relevante.

Målene til Cannataci er ambisiøse, og han innrømmer selv at det vil ta lang tid – han tviler på at hans tre år lange mandat vil være nok, men det er essensielt å tenke langsiktig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.