JUSS OG SAMFUNN

Vil kjøre valgkamp på kabelavgift

Rollene er snudd på hodet: Rune Gerhardsen er i mot bredbånd-avgiftene Høyre innfører.

15. mai 2007 - 08:13

Telenor og Banetele skal strekke fiber til de nye byggene i et av de største byggeprosjektene i Norge for tiden, utbyggingen av Bjørvika-tomtene bak det nye Opera-bygget. Men Telenor har nå stoppet arbeidet, fordi Oslo kommune har kommet med et helt nytt skattekrav. Kommunen vil pålegge en avgift og den skal ikke være en engangsavgift: De vil ha 10 kroner per nedgravd meter kabel, hvert år til evig tid.

    Les også:

Dette har fått leder for samferdsels- og miljøkomiteen, Rune Gerhardsen til å reagere. Han stiller som byrådsleder i Oslo-valget 10. september, og har et klart mål om å vinne både byen og kampen om byrådet.

Gerhardsen lover at kabelavgiften blir en klar valgkampsak.

– Dette er et offisielt og hårreisende vedtak som vil sette Oslo som kunnskapsby tilbake. Det blir feil å se på byen som en inntekstmulighet, når konsekvensen blir at det forskyver konkurranseevnen ved at noen må betale avgift og andre ikke, sier Gerhardsen til digi.no.

Han slår fast at kabelavgiften ikke bare blir en valgkampsak, men vil også bli omtalt i håndboken som han kaller Tøv, del II.

Gerhardsen har gitt ut en liten «håndbok i tøv» der han beskriver det han kaller «høl i huet»- byråkratiet i Oslo kommune. I Oslo er man opptatt av konkurranseutsetting og prising av kommunale tjenester. Dette blir det mer byråkrati av, ifølge Gerhardsen.

Han trekker fram en skoleklasse som skal på tur som eksempel. De kan ikke lenger reise gratis på kommunens buss. Men budsjettene er for stramme. Skolen har ikke penger til å betale buss. Dermed blir det ingen busstur og ikke noe museumsbesøk. Det hadde vært uproblematisk å la dem ta bussen gratis midt på dagen. Da er det nok ledige plasser.

Når betaling fra kommunen til kommunen fører til et dårligere tilbud, har man ikke optimalt unyttet ressursene. Dette er baksiden av et system der alle tjenester skal prises, mener Rune Gerhardsen.

– Vi vil styrke Oslo som kunnskapsby. Å legge avgift på ledninger som allerede er der, vil være å tyne byens aktører, sier Rune G. til digi.no.

Telenor og BaneTele har lagt ned spadene i Bjørvika i protest mot millionkravet som altså vil komme i posten hvert år. Avgiften gjelder bare teleselskapene: Oslo kommune krever ikke slike avgifter av andre som skal grave i Bjørvika for å legge fjernvarme eller strømkabler.

Kommunen har allerede inngått 100 kontrakter med Get (tidligere UPC) og Banetele om årlige avgifter for nedgravde kabler. Og at Telenor ikke har begynt å betale skyldes bare manglende oppfølging fra kommunen:

«... de (Telenor) har lagt kabler i kommunal grunn uten tillatelse. Eiendoms- og byutviklingsetaten har imidlertid ikke hatt kapasitet til å følge opp Telenors konkrete kabelfremføringer fordi arbeidet med standardavtaler med Hafslund og Viken fjernvarme har hatt prioritet.»

Byråden påpeker at en rekke andre selskaper slipper å betale leie fordi de kan ekspropriere grunnen der de skal legge rør og kabler. Det er uklart om og hva for eksempel Hafslund betaler for å eie bakken de legger rør i.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.