BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil snu opp-ned på servermarkedet

Fabric7 har klare to AMD-servere med stormaskinytelse til 20 prosent av prisen.

1. nov. 2005 - 13:15

Et nytt selskap, Fabric7, har lansert to nye servere som de mener utfordrer stormaskiner og store Unix-servere i ytelse, for ned mot 20 prosent av prisen. De kan ennå ikke belegge dette med standardiserte ytelsesmålinger, men virker ellers troverdige.

Bak selskapet står en rekke anerkjente veteraner. Toppsjef og medgründer Sharad Mehrotra bidro tidlig til å konstruere UltraSparc-V-prosessoren da han arbeidet hos Sun. I 1999 startet han Procket Networks som hentet 300 millioner dollar fra investorer før det ble kjøpt av Cisco i fjor. Da gikk han til investeringsselskapet New Enterprise Associates der han utviklet noe av teknologien og markedskonseptene som ligger til grunn for Fabric7.

Blant de kjente utviklerne Mehrotra rekrutterte til Fabric7, er Thomas Lovett, mannen som i sin tid skapte Numa-Q-systemene til Sequent. Da IBM kjøpte Sequent i 1999 – mest for å få Numa-Q-teknologien – fikk han ansvaret for å utvikle arkitekturen til 64 biters serverne i xSeries-familien. Både Mehrotra og Lovett innehar patenter innen grunnleggende IT.

Fabric7 henter sitt navn fra betegnelsen «fabric computing» – «fabric» er det engelske ordet for «tøy» eller «stoff» – som brukes gjerne om en svært høy grad av virtualisering av prosessorer, minne, lagring og så videre. Disse ressursene grupperes i en virtuell samling, og fordeles på brukere eller applikasjoner etter behov.

Slik selskapet presenterer sin teknologi, dreier det seg om å samle prosessorer, minne, I/O og stormaskinaktig I/O-akselerasjon i en felles skalerbar arkitektur.

Fabric7 arbeider tett sammen med AMD. Kjernen i selskapets serverkonsept er tokjernede Opteron-prosessorer som knyttes sammen gjennom en utvidelse av AMDs Direct Connect Architecture (DCA). Det er denne utvidelsen av DCA (døpt Q-Par) som sammen med den nødvendige programvaren for drift, konfigurering og ressursfordeling (døpt Q-Visor) som utgjør Fabric7s fornyende bidrag, og som gjør at de våger å presentere seg som «en ny type løsning for bedriftsservermarkedet».

Investeringsselskapet New Enterprise Associates – som har vært med siden starten – slår enda hardere på trommen og mener Fabric7 er i ferd med å bygge et serverselskap som vil «endre spillereglene i markedet».

Den første modellen, Q160 (bildet til høyre), er allerede tilgjengelig på markedet. Den betegnes som en 16-veis server, fordi den har åtte tokjernede (doble) Opteron-prosessorer. Den skal tilby avansert maskinvare partisjonering og I/O-virtualisering på et nivå «som hittil bare har vært tilgjengelig på servere basert på proprietære operativsystemer». Q160 skal kunne kjøres under standard bedrifts-Linux fra Red Hat og Suse, eller under Windows 2003 Server. Alt av ressurser – lagring, prosessorkraft, minne, I/O-båndbredde – skal kunne refordeles mens maskinen er i drift, uten at noen prosesser må stoppes.

Q160 kan konfigureres med opptil 128 GB minne og med opptil 30 Gb/s ekstern I/O. Den mindre Q80-modellen (bildet til høyre) som kommer på markedet i januar 2006, kan ta like mye minne, men noe mindre I/O, og er begrenset til fire doble Opteron-prosessorer. Inngangsprisen på Q160 er satt til 144 000 dollar. Q80 får en startpris på 42 000 dollar.

Fabric7 oppgir to målgrupper for disse maskinene: konstruksjon og finansielle tjenester. Bedriften Magma Design Automation har brukt en Q160 med 64 GB minne til halvleder design, og sier de sparer tid fordi maskinen kan håndtere hele brikker på én gang, slik at utviklerne slipper å manuelt dele dem i blokker. Bank of America oppgis å være en av flere finansinstitusjoner som kjører en tidlig utgave av Q160.

Foruten New Enterprise Associates, har også Goldman Sachs, Selby Venture Partners, Vanguard Ventures, Foundation Capital, Sanmina-SCI og Yasuda Enterprise Development investert i Fabric7, til sammen 32 millioner dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra