JUSS OG SAMFUNN

Vil tillate å bryte digital kopibeskyttelse

Kongressrepresentant Rick Boucher vil fremme et lovforslag som gjør det lovlig å bryte digital kopibeskyttelse dersom man ellers ikke bryter bestemmelser om opphavsrett.

10. jan. 2002 - 11:51
Rick BoucherDmitry SklyarovElcomSoft Ltd

Dersom lovforslaget vedtas, vil det igjen være lovlig for forskere og andre å bryte digital kopibeskyttelse, på den betingelsen at hensikten ikke er å bryte bestemmelsene om beskyttelse av opphavsrett. Den som bruker en kopibeskyttelsesbryter til å kopiere en e-bok eller en annen kopibeskyttet fil til egen bruk - for eksempel slik at den er tilgjengelig på både PC og hånd-PC - vil ikke kunne trekkes for retten. Kopiering for å spre materialet til andre vil fortsatt være en forbrytelse.

Boucher har lenge agitert mot DMCA. Han varslet allerede i juli 2001, noen dager etter arrestasjonen av Sklyarov, at han ville fremme et slikt lovforslag.

Utenlandske kryptografer har siden i sommer nølt med å delta i fagfora i USA, av frykt for at amerikanske myndigheter skulle bruke deres forskning rundt kopibeskyttelse som påskudd for vilkårlig arrestasjon. Mest oppmerksomhet vakte saken til nederlenderen Niels Ferguson - se artikkelen Ferguson: - Lett å knekke kopibeskyttelse av digital video.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.