VIMPELCOM

Vimpelcom kan ha tjent 1,7 mrd på bestikkelser

Betalte diktatordatter for telelisenser, viser nye dokumenter.

TAUS: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har vært styremedlem i Vimpelcom siden 2010. Nå viser nye dokumenter at selskapet i 2011 fikk telelisenser i Usbekistan ved å overføre 30 millioner dollar til en konto kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Baksaas har overfor Klassekampen ikke ønsket å la seg intervjue om saken.
TAUS: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har vært styremedlem i Vimpelcom siden 2010. Nå viser nye dokumenter at selskapet i 2011 fikk telelisenser i Usbekistan ved å overføre 30 millioner dollar til en konto kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Baksaas har overfor Klassekampen ikke ønsket å la seg intervjue om saken. Bilde: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
17. nov. 2014 - 09:24

Nye dokumenter viser at Vimpelcom, et selskap der Telenor er en av hovedeierne, i 2011 betalte Usbekistans diktatordatter for å få telelisenser.

Etterforskere anslår nå at Vimpelcom har tjent 1,7 milliarder kroner gjennom ulovlige bestikkelser, skriver Klassekampen.

Telenor eier i dag 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, og 43 prosent av de stemmeberettigede aksjene.

Klassekampen dokumenterte lørdag hvordan Vimpelcom i 2007 overførte 25 millioner dollar til en konto kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, som betaling for telelisenser i Usbekistan. Nå viser nye dokumenter at dette har skjedd flere ganger.

Les også: HP tatt for korrupsjon i flere land

Penger til Gibraltar

Vimpelcom fikk så sent som i 2011 igjen telelisenser i Usbekistan ved å betale 30 millioner dollar til selskapet Takilant, som er presidentdatterens postboksselskap på Gibraltar.

Betalingen kommer fram i rettsdokumenter som ble presentert i Stockholm tingsrätt fredag, og som Klassekampen har fått tilgang til. Til sammen har Vimpelcom betalt 55 millioner dollar rett til postboksselskapet kontrollert av Gulnara Karimova.

Overføringene står stikk i strid med forsikringene Telenor-sjef og Vimpelcom-styremedlem Jon Fredrik Baksaas ga til daværende næringsminister Trond Giske i desember 2012. Den gang slo han fast for næringsministeren at lisenskjøpet i Usbekistan hadde gått rettsmessig for seg.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas gikk i 2010 inn i styret i Vimpelcom. Baksaas vil ikke la seg intervjue om saken i Klassekampen.

Uforklarlig forskjell

Dagens Næringsliv skriver at Telenor ikke kan forklare hva som gjør at Vimpelcoms lisenser i Usbekistan er innenfor regelverket, mens svenske TeliaSonera anklages for grov korrupsjon i samme land.

– Jon Fredrik Baksaas ville åpenbart signalisert til styret i Telenor dersom han mente at det var brudd på regler og forskrifter. Baksaas er en mann av integritet, sier Telenors styreleder Svein Aaser til Dagens Næringsliv.

Vimpelcom varslet i mars i år at det er under etterforskning for ulovlige bestikkelser i Usbekistan. Mens svensk politi i over to år har anklaget svenske TeliaSonera for grov korrupsjon, har Telenor forsikret at det er store forskjeller på hvordan Vimpelcom og svenske TeliaSonera fikk sine mobillisenser i Usbekistan i 2007.

Det er ikke fremkommet noen opplysninger om hva som kan være forskjellen. Styreleder Svein Aaser avviser å gå inn på problemstillingen og viser til at Telenor er en minoritetsaksjonær i Vimpelcom og derfor ikke kan bestemme hvordan selskapet skal håndtere saken. (©NTB)

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra