AVTALER & KONTRAKTER

Vinn eller forsvinn for IT-bedrifter med fusjon

Store kontrakter står på spill for IT-bedrifter når Statoil og Hydro smelter sammen til et selskap.

Statoil og Hydro har olje/gass som sin kjernevirksomhet, men er også blant Norges større IT-arbeidsgivere.

Når selskapene nå fusjonerer, blir Statoil Hydro trolig Norges større IT-arbeidsplasser, bare slått av aktører som Telenor, IBM, Ergo og Accenture.

En undersøkelse av Universum i høst mot hvilke IT-arbeidsplasser unge akademikere mellom 20 og 40 år foretrekker, valgte 23, 5 prosent Statoil. Det innebærer at Statoil troner som nummer to, nest etter Microsoft, som den mest attraktive arbeidsplassen blant 50 IT-bedrifter på topp listen.

Men framover vil Hydro Statoil få en stor utfordring med å samkjøre de utallige plattformer, programvare og infrastruktur i de to plattformer.

- Med fusjonen blir det færre IT-leverandørerer, men til gjengjeld vil de som vinner kontrakter få desto større volum, sier IDC-analytiker Nils Molin til digi.no.

De to selskapene unngår dog det største problemet - hvilket ERP-system skal man velge - for begge har basert veldig mye på SAP-systemer. De to olje/gass-gigantene er blant de største SAP-kundene i Nord-Europa.

Molin mener det blir spennede å se hvordan Hydro og Statoil vil styre SAP-driften framover. Statoil får driftet sine systemer av IBM, mens Hydro drifter selv. Mye står derfor på spill for IBM, de kan enten få øket kontrakten eller på sikt miste den.

Hydro er tung på IBMs Unix, Aix, mens Statoil bruker HP Unix, som HP drifter.

En annen duell er epost-systemene: Både Hydro og Statoil satset tidlig på IBM Notes/Domino, men Statoil gikk etterhvert over til Exchange. På sikt skal nok den nye giganten over på et system, hvilke legger opp til en kamp mellom IBM og Exchange.

Da digi.no ringte til IBM, ville informasjonssjef Per Vassbotn ikke kommentere fusjonen. Han vil heller ikke bekrefte hva slags løsninger og tjenester IBM i dag selger til Hydro og Statoil.

IBM har nettopp inngått et større samarbeidsprosjekt med Statoil om forskning på nye IT-systemer for bedre olje/gass-utvinning.

- Fusjonen blir en stor utfordring for leverandørene både politisk, men også menneskelig, sier Molin.

Han tror mange IT-leverandører nå står i fare for å tape kontrakter, med mindre de bestemmer seg for å slå seg sammen. Av programvareleverandører er både HP, Dell og IBM sterkt representert.

Molin mener også at det kan være et potensiale for at det nye oljeselskapet selv kan begynne å drifte IT-tjenester mot andre virksomheter som Norske Skog eller Hydros egen virksomet Yara.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.