SKADEVARE

Virusskader opp 24 prosent i 2003

En årlig undersøkelse av datavirusrelatert skade på næringslivet tyder på en 24 prosent økning i 2003.

22. mars 2004 - 08:15

Undersøkelsen Computer Virus Prevalence Survey utgis rundt midten av mars hvert år av ICSA Labs, en datter av det amerikanske IT-sikkerhetsselskapet TruSecure. Årets undersøkelse, som ZDnet fikk tilgang til fredag, men som i skrivende stund ennå ikke er tilgjengelig fra selskapets nettsted, er den niende i rekken, og er utgitt med støtte fra blant andre Microsoft, Network Associates og Trend Micro.

Undersøkelsen bygger på tilbakemeldinger fra 300 vilkårlig valgte selskaper over en viss størrelse, og gjelder kostnader og andre forhold ved virusinfeksjoner som gjelder minst 25 datamaskiner samtidig i den rammede bedriften.

I 2003 opplevde 92 av 300 bedrifter virusutbrudd av dette omfanget, mot 80 av 300 i 2002. Kostnadene knyttet til å rydde opp etter utbruddene økte fra 81.000 dollar til nærmere 100.000, eller nesten 24 prosent. I snitt ble nesten 11 prosent av alle maskinene infisert hver måned.

I mer enn 80 prosent av tilfellene førte virusangrepene til at servere måtte tas ut av produksjon. Den gjennomsnittlige nedtiden for disse serverne var 17 timer.

Det mest ødeleggende tilfellet av ondsinnet kode var ormen MSBlast (Blaster) som rammet nesten 130.000 av de 960.000 datamaskinene i de 300 undersøkte selskapene. Andre virus og ormer som gjorde stor skade var Slammer, Sobig og Klez.

Bedriftene oppga i snitt at 90 prosent av deres PC-er var utstyrt med antivirusprogramvare. Noe av forklaringen på at nesten hver tredje bedrift ble rammet, skal være at antiviruset ble oppdatert for seint. Når det gjelder Blaster og Slammer, kan det også pekes på at disse utnyttet sikkerhetshull i Windows som mange unnlot å tette, trass i advarsler fra Microsoft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra