RESULTATERFINANS

Viser underskudd, men tjener godt

Accenture Norge-sjef Nils Øveraas rapporterer underskudd, men gjør det egentlig svært godt.

4. apr. 2005 - 10:44

På forsiden av Finansavisen hevdes det i dag at Accenture Norge-sjef har tjent 50 millioner kroner på fire år mens Accenture gikk med underskudd.

I en dobbeltside-sak påstås det at Øveraas hentet ut 20 millioner kroner bare i fjor, "mens selskapet lå nede for telling". Finansavisen har ikke snakket med Øveraas - avisen har gjort egne beregninger.

Disse beregningene avviser Øveraas totalt når digi.no ringer og spør.

For Accenture lå slettes ikke nede for telling i 2004. Selskapet går strykende, man har valgt å rapporter et underskuddet til Brønnøysund.

Konsulentgiganten omsatte for 1009 millioner kroner i finansåret som endte 31. august. Dette er en vekst på fire prosent fra 2003 og Accenture rapporter et driftsresultatet på 56 millioner kroner, men når diverse kostnader er trukket fra, ender resultatet på minus en million kroner.

Dette er i utgangspunktet katastrofetall: Norge største IT-konsulentselskap klarer ikke å tjene penger når markedet endelig løfter seg.

Men på direkte spørsmål fra digi.no om Accenture internasjonalt ikke har fått et bidrag underveis, svarer Øveraas ja.

- Accenture har fått utbetalt en royalty på 60 millioner og en avgift på fellestjenester som IT-drift på 49 millioner kroner i siste regnskapsår. Dette er trukket fra før driftsresultatet, forteller Øveraas.

Denne konstruksjonen gjør altså at Accenture rapporterer et underskudd og slipper å betale skatt. Konstruksjonen er ikke uvanlig og ikke ulovlig, men norske skattemyndigheter er neppe spesielt blide.

"Er Accenture internasjonalt fornøyd med hvordan Accenture Norge går", spør digi.no.

- Accenture internasjonalt er fornøyd med bidraget de har fått og er fornøyd med hvordan Accenture Norge går, sier Accenture Norge-sjef Nils Øveraas.

I tillegg til moderselskapet har også partnerne som leder det norske datterselskapet fått sitt, men ikke på det nivå Finansavisen har regnet ut.

Øveraas gir så en utredning på hvordan han ble avlønnet av Accenture i fjor, for han tilbakeviser å ha fått 20 millioner kroner.

Øveraas forklarer at partnerne i Accenture delte 54 millioner kroner i 2004. Dette er fordelt mellom 30 partnere, og og Øveraas fikk 2,7 millioner kroner.

- Ut over disse 2,7 millioner kronene det har ikke jeg tatt ut noen mer lønn eller kompensasjon i form av aksjer/opsjoner fra Accenture i 2004, sier Øveraas til digi.no.

Øveraas står likevel oppført med en frisk skattbar inntekt de siste årene - den har svingt fra 9 til 11 millioner kroner i 2004, 2003 og 2002. Men mesteparten av dette er inntekter fra aksjesalg.

For Accenture ble børsnotert i 2001, før dette var det partnerne i hvert land som eide selskapet. Da moderselskapet kjøpte Accenture Norge av partnerne, fikk Øveraas og de andre aksjer i betaling og hvert år kan Øveraas selge en del av disse aksjene. Dette er en vanlig konstruksjon som gir inntekter, men det er ikke lønn.

- Jeg har solgt aksjene jeg fikk tildelt i 2001 etterhvert som jeg kunne, forteller Øveraas til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.