BEDRIFTSTEKNOLOGI

Visual Studio 2005 gir raskere utvikling

Sjefsutvikler i norske Sharepoint, Arne Jørgensen, mener Visual Studio 2005 øker produktiviteten.

10. nov. 2005 - 11:54

Microsoft lanserer i dag blant annet utviklerverktøyfamilien Visual Studio 2005 i Norge. Som med alle oppgraderte produkter, er det ikke alltid helt klart hvilke fordeler en oppgradering til Visual Studio 2005 vil gi de som i dag benytter eldre utgaver.

digi.no har i et intervju med Arne Jørgensen, seniorkonsulent og arkitekt i norske Sharepoint, forsøkt å avdekke hva som er det viktigste fordelene med den nye utgaven av Microsofts utviklerverktøy.

Jørgensen burde vite hva han snakker om - han er også en av bare 142 personer i verden som Microsoft har gitt tittelen "Regional Director". Dette er ikke folk som er Microsoft-ansatte, men uavhengige ressurspersoner som utgjør en vesentlig kobling mellom Microsoft og utviklerfellesskapet. Ifølge Jørgensen gir denne posisjonen tilgang på tidlig informasjon fra Microsoft og en mulighet til å gi selskapet kritikk som blir lyttet til.

Jørgensen og Sharepoint har i forbindelse med prosjekter benyttet betautgaver Visual Studio 2005 i lang tid, blant annet mer enn seks måneder med beta 2

- Den har vært veldig stabil å jobbe med. I løpet av perioden har den kollapset færre enn fem ganger, og det har ikke vært noen form for show-stoppere i den i forbindelse med prosjektet vi har arbeidet med, sier Jørgensen, som nå har flyttet prosjektet over på lanseringsutgaven, noe som også viste seg å være en meget kurant sak.

- Brukerne har fått et helt annet innsyn i utviklingsprosessen av Visual Studio denne gangen gjennom «technical previews» og blogger, sier Jørgensen, men sier at det i blant har vært et puslespill for å få til samspillet med ulike versjoner av blant annet SQL Server 2005, som også lanseres i Norge i dag.

- Motivasjonen for å oppgradere vil være forskjellig for ulike grupper. Men det er alltid en evolusjon ved slike nye utgivelser. Framskritt på generelt grunnlag, slik som brukervennlighet og effektivitet, sier Jørgensen. Han legger til at det i noen tilfeller har vært store sprang i forbindelse med oppgraderingene av Visual Studio, blant annet fra Visual Studio 6 til Visual Studio .NET, men at det ikke er snakk om noe paradigmeskifte denne gangen.

Av ny funksjonalitet som er tidsbesparende, nevner Jørgensen at «edit and continue»-funksjonalitet som har vært tilgjengelig i Visual Basic, nå også blir tilgjengelig i C#. Dette betyr at utvikleren kan gjøre endringer i koden mens det kjører, uten at programmet må startes opp helt på nytt.

Han nevner også at det er gitt enklere tilgang til informasjon under kjøring og debugging.

- Informasjonen er gitt på en mer direkte måte. Pek på en variabel eller en struktur og få opp informasjon om denne. Ting er mer rett i hendene på utviklere, noe som utgjør et stort framskritt i brukervennlighet, mener Jørgensen.

    Les også:

I ASP.NET, den delen av Visual Studio som er rettet mot webpublisering, trekker Jørgensen fram støtte for «masterpages» som en viktig nyhet. Dette handler om å bruke standard designmaler for å kunne endre utseende på alle sidene på et nettsted på et eneste sted i verktøyet. Dessuten tilbys mer nå som forhåndsgenerert kode, noe som skal gjøre det enklere og raskere å implementere slikt som innloggingslogikk.

- Viktig er også muligheten for å validere mot standarder (XHTML 1.0 Transitional, XHTML 1.0 Strict) for å sikre kompatibilitet i forhold til forskjellige nettlesere. Microsoft har blitt beskyldt - tidvis med rette - for å gjøre ting på sin egen måte, men i Visual Studio 2005 har de gjort det enkelt for webutviklere å sikre nettleser-kompatibilitet, mener Jørgensen.

Jørgensen trekker også fram «generics», som har fått mye oppmerksomhet. Dette er type-sterke samlinger som åpner for mindre typecasting, noe som ifølge Jørgensen vil gi enklere og renere kode.

Visual Studio 2005 tar i bruk .NET Framework 2.0.

- Dette er et rikere klassebibliotek med flere ferdige komponenter - rikere sett av kontroller for både Windows og web. Det er blitt enklere å håndtere tråder i Windows Forms-applikasjoner og bedre støtte for asynkron funksjonalitet. IntelliSense er bedre, og automatisk generering av mal-kode, som for eksempel while-løkker og try-catch-strukturer, er andre eksempler på ting som gjør Visual Studio 2005 tidsbesparende og ikke minst enklere for nybegynnere. En ulempe er eventuelt at utvikleren ikke trenger å lære seg hvordan syntaksen egentlig er.

Den mest avanserte utgaven av Visual Studio 2005 kalles Team System. Dette innebærer en tredeling av rollene - utvikler, arkitekt og tester.

- Det er bra med klart definerte roller, sier Jørgensen, men mener at Microsoft har hatt enterprise-kundene mest i tankene ved denne løsningen.

- Dette er en ulempe for organisasjoner som ikke har et stort team med så klart definerte roller. Kanskje alle rollene innehas av samme person. Hvilken versjon er da den rette?, sier Jørgensen, og henviser til at det tidligere har vært en viss misnøye med Microsofts lisensieringsordning på dette punktet, siden de klientene for de tre rollene må kjøpes hver for seg. Også MSDN Universal-abonnenter, som har vært vant til å få alt som har vært tilgjengelig, har nå måttet velge.

- For mindre bedrifter er denne formen for lisensiert langt fra enkel å forholde seg til, sier Jørgensen. Han mener at en light-utgave av arkitektur- og testbiten fra Team System burde ha vært inkludert i Professional og Express-utgavene.

Han berømmer likevel Microsoft for utgivelsen av Express Edition av både Visual Studio 2005 og SQL Server 2005.

- Express Edition er veldig bra for mindre organisasjoner. Det er light-utgaver men med innpakning av profesjonelle verktøy, sier Jørgensen.

Mellom disse finnes Professional-versjonen. Denne har mye av den samme funksjonaliteten som Team System, men brukerne går blant annet glipp av støtte for utvikling til Office-produktene og verktøy for kodeprofilering, statisk analyse, enhetstesting og styring av prosjekter og testtilfeller.

Men Jørgensen mener at ingen av dem er helt riktige for de mindre selskapene.

- Man bør tenke arkitektur og testing, uansett hvor små man er. Det grunnleggende behovet er det forsatt.

Prismessig kommer Microsofts Team System-løsning langt bedre ut enn produkter fra blant annet Rational. Men Jørgensen mener dette ikke er en helt rettferdig sammenligning, siden Microsofts verktøy ikke er like skreddersydd. Integrasjonen er derimot bedre, mener han.

- Dette er første iterasjon. Det vil helt klart styrkes i neste utgave, sier Jørgensen og snakker da om produktet som foreløpig kalles Orcas, og som planlegges i kjølvannet av Windows Vista.

Jørgensen ser også fram til nye løsninger som nå er under betatesting. Dette inkluderer særlig Windows Workflow Foundation.

- Dette er en nøkkelteknologi for Microsoft framover. Den kan forandre måten man bygger på applikasjoner på framover, til mer deklarativ programmering i stedet for håndkoding, sier Jørgensen og sammenligner med Windows Workflow Foundation, tidligere kjent som Avalon, hvor man deklarerer et brukergrensesnitt i stedet for å programmere det. Dette mener han er en bra trend.

Jørgensen beskriver deklarativ logikk som en visuell beskrivelse av hvordan «greiene fungerer». Han mener dette kan utgjøre et mulig paradigmeskifte.

- Vi jobber fortsatt mye på den samme måten som for 15 år siden, mer objektorientert kanskje, men fortsatt ofte prosedyrerettet.

Han legger til at det har vært en viss usikkerhet i utviklermiljøene når det gjelder forholdet mellom Windows Presentation Framework (WWF) og Biztalk 2006, siden Biztalk også har arbeidsflytfunksjonalitet.

- I Biztalk 2006 er orkestreringsmotoren fortsatt den samme, men WWF kommer i med i neste utgave, forteller han. Det samme skal være tilfellet for andre kommende produkter fra Microsoft som tar i bruk arbeidsflyt.

En annen utviklerteknologi Microsoft nå betatester, er LINQ (Language Integrated Query). Dette innebærer en alternativ aksessmåte til blant annet databasedata, i stedet for at utvikleren må skrive spørringer i språk som SQL.

Jørgensen mener dette har fordeler som bedre typesjekking og at også dette utgjør en mer deklarativ måte å jobbe på.

- I dag kreves masse casting mellom ulike typer og streng-baserte referanser som gjør at eventuelle feil ikke blir fanget opp før koden faktisk kjøres. LINQ er en veldig riktig vei å gå, men uvant. Med den vil man få en mer felles måte å behandle ulike objekter, liser, arrays og databaser på, avslutter han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.