JUSS OG SAMFUNN

VM-rettigheter uten Internett-forbindelse

NRKs Tor Aune og TV 2 pluss Canal Digital kunne tirsdag dag feire at de får sende fra VM i fotball. Men det gjelder først og fremst TV- og radiosendinger. Skal du følge med på PC-skjermen din, må du sannsynligvis måtte abonnere på lukkede tjenester fra rettighetshaverne.

5. apr. 2001 - 06:46
 
 

Da Sydney-OL gikk av stabelen i fjor, var IOC (den Internasjonale Olympiske Komité) svært klare i sin eksklusjon av Internett som åpen mediekanal: IOC var redd for at globale nettoverføringer ville ødelegge markedet totalt for TV-aktører som hadde betalt i dyre dommer for sendingene.

Nå viser det seg at rettighetsselskapet Prisma Sports & Media har satt foten ned for direkteoverføringer på Internett. Tirsdag ble det kjent at overføringene for Fotball-VM i Norden er i boks - ikke minst på grunn av at digital-TV-selskapet Canal Digital AS og den ene eieren, Telenor Bredbåndstjenester, var villige til å spytte inn kapital for å sikre seg rettighetene i Norden.

Da digitoday skrev om dette i fjor sommer, så det mørkt ut for NRK og samarbeidspartneren TV 2.

Prisma krevde 900 millioner for rettighetene i Norden og partene sto langt fra hverandre.

Derfor kom den nordiske aktøren Canal Digital inn som en reddende engel. Gjennom å spytte inn kontanter får selskapet tilgang til et ukjent antall kamper, noe som innebærer at de kan eksperimentere med interaktive TV- og Internett-tjenester under VM. I tillegg vil det være mulig å tilby betal-per-titt for hver kamp de får tillatelse til å sende.

Tor Aune, sportssjef i NRK.
Tor Aune, sportssjef i NRK.

Sportssjef Tor Aune i NRK opplyser at forhandlingene mellom de tre partene kommer til å skje i to omganger:

  • Først skal NRK og TV 2 komme fram til en avtale om hvilke kamper som skal sendes live via Canal Digitals Canal+.
  • Deretter skal TV 2 og NRK i forhandlinger om hvilke kamper hver aktør skal få.

Det som imidlertid er helt klart, er at fotballarrangementet ikke blir streamet med levende bilder over Internett.

- Prisma gjorde det helt klart hele veien at Internett ikke var aktuelt. De tillater ingen levende bilder over nettet uten territoriale begrensninger, opplyser Aune. Det åpner for at en av de norske aktørene kan kjøre levende bilder over et lukket IP-nett, slik TV 2 Interaktiv gjorde under Sydney-OL i fjor.

- Dette er samme tenkningen som IOC har, sier Aune. IOC fikk mye kritikk i fjor fordi de beskyttet TV-rettighetene som blant annet NBC hadde skaffet seg i USA, med alle midler.

Aune opplyser at Sveriges Television AB gjorde det samme med Bredbandsbolaget under OL i fjor.

I Norge vil selvfølgelig TV 2 som rettighetshaver være interessert i et nytt opplegg i 2002, men Gunnar Stavrum sier de lærte en del av stuntet mot sine egne abonnenter i fjor.

- Vi kommer ikke til å prøve å streame fotballkampene live på PC-en når brukerne kan få de samme kampene på TV-en. I tilfelle vi gjør noe, kommer det til å være andre slags innslag som vil støtte oppunder TV-sendingene. Men dette er veldig tidlig, sier han.

Aune sier for NRKs del at de foreløpig ikke har noen planer klart for hva de eventuelt skal gjøre med Internett.

- Dette har skjedd ganske brått, som du kanskje skjønner.

Den tredje aktøren, som kanskje vil ha størst interesse av dette, er Telenor Bredbåndstjenester. digitoday.no har foreløpig ikke klart å få tak i noen i Telenor-selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra