JUSS OG SAMFUNN

Voldtekts-frikjente navngitt på Internett

I det engelske parlament diskuterer man nå om Internett er en fare for personvernet. Engelske aviser har ikke lov til å offentliggjøre navn på mistenkte i straffesaker, men denne uken er navn på fire unge gutter frikjent for voldtekt, lagt ut på nettet.

Hilde Nyman
26. feb. 1998 - 09:25

Engelske politikere er bekymret for at ny teknologi blir brukt til å svekke lovgivning som beskytter mindreårige og offer for voldtekt, ifølge Electronic Telegraph. Nå vil de stramme inn lover og regler for å bedre beskytte anonymiteten til sårbare mennesker og voldtektsofre.

- Spesielt Internett kan og blir brukt til å kjøre med hest og kjerre gjennom eksisterende lovgivning, sier den britiske statsadvokat John Morris til Electronic Telegraph.

Denne uken har navn på fire unge gutter som er frikjent for voldtekt, men hvor én fremdeles er tiltalt for overgrep, blitt lagt ut på Internett. Hvem som har lagt navnene ut blir nå etterforsket av politiet. Engelske aviser har ikke anledning til å offentliggjøre navn på mistenkte i straffesaker, men dette er grenser pressen stadig tøyer.

Rundt jul blusset denne debatten opp i Storbritannia da sønnen til den britiske innenriksministeren var innblandet i en narkotikaskandale. I Skottland er ikke praksisen like streng som i England, og en skotsk avis avslørte identiteten til den mistenkte.

Statsadvokat Morris er i samtaler med parlamentsmedlemmer om å endre loven slik at man kan stoppe "grove inngrep i privatlivet".

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.