TELEKOM

Vraker 2 Mbit/s kobberkabler

Fiber er fremtiden for både GSM, 3G og 4G, mener Netcom.

- Fiber er helt nødvendig for å kunne tilby fremtidens mobile tjenester, sier Øyvind Vederhus i Netcom.
- Fiber er helt nødvendig for å kunne tilby fremtidens mobile tjenester, sier Øyvind Vederhus i Netcom. Bilde: Marius Jørgenrud
16. okt. 2009 - 07:21

NYDALEN (Digi.no): Gamle kobberlinjer skiftes ut når mobilselskapene forbereder seg på fremtidens tjenester og kundenes behov for økte hastigheter.

Netcom er i ferd med å ruste opp sitt eksisterende mobilnett. Samtidig har de valgt å satse på LTE-teknologien (Long Term Evolution) ved utbyggingen av et 4G-nettverk i Oslo, mens Telenor foreløpig avventer.

- I dag bruker vi gjerne mellom to og fem kobberlinjer ut til basestasjoner i mobilnettet. Ved behov om økt kapasitet bestiller vi flere linjer som buntes sammen, forteller leder for Netcoms mobildataprogram, Espen Weum til digi.no.

Kobberlinjer, som hver seg har en kapasitet på 2 Mbit/s har fungert ypperlig til taleteknologi, men med datatrafikk er det mer kostnadseffektivt å bruke fiber enn å stable flere slike linjer.

Dyr engangsinvestering

Ifølge Telenor finnes det 10.000 basestasjoner og repeatere i Norge, hvorav 6.000 er deres. Netcom oppgir ikke sine tall, men det er klart at oppgraderingen til fiber koster mange penger.

- Å trekke fiber ut til basestasjonene har en betydelig engangskostnad, men innebærer også en reduksjon i løpende kostnader på lengre sikt. Investeringene er også en nødvendighet for å kunne tilby et godt mobilt bredbånd i fremtiden, skyter Netcoms kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus inn.

Gravingen av fiber skal Netcom gjøre i flere trinn. Ett av disse trinnene skal være ferdig allerede i år, og omfatter rundt en tredel av Netcoms kundemasse. Først ut er Oslo og de største byene.

Fiberet øker kapasiteten i GSM- og 3G-nettet, men er også nødvendig ved utbygging av 4G, sier Øyvind Vederhus i Netcom. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Fiberet øker kapasiteten i GSM- og 3G-nettet, men er også nødvendig ved utbygging av 4G, sier Øyvind Vederhus i Netcom. Bilde: Marius Jørgenrud

Telenors beste kunde

Utskiftingene av infrastrukturen gjør dem ikke mindre avhengige av konkurrenten. I likhet med kobberlinjene er også fiberet levert av Telenor.

- Det er faktisk Telenor som leverer fiber i begge ender av nettet vårt. Netcom er nok kanskje Telenors aller beste kunder, sier Weum.

Fremtiden krever fiber

Med fiberet på plass ser Netcom for seg muligheten for bedre opplevd hastighet for kundene, både for vanlige GSM-forbindelser og 3G, som i dag har en maksgrense på 3,6 Mbit/s.

Begge deler er en delt ressurs, som betyr at alle brukere tilkoblet samme basestasjon deler på denne hastigheten.

Synergi

Fiber i bakken gir Netcom også en annen fordel. Vi nevnte fremtidens tjenester innledningsvis. Det kommende 4G-nettet, som selskapet ruller ut i disse dager, krever fiber ut til basestasjonene for å komme til sin rett.

- Du kan ikke se utbyggingen av 4G og fiber som isolerte investeringer. Det er store synergier her, sier Vederhus.

Telenor har en egen evne til å gi relativt ekstrem gass Eller sagt på en annen måte: Netcom gjør mye av 4G-jobben også i andre deler av landet, allerede nå.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Telenor har på sin side sagt at de ikke vil begynne med LTE før tidligst i 2012. Dermed kan det være duket for et forsprang hos konkurrenten. Men det tror de ikke mye på.

- Jeg ville ikke stolt på at Telenor gir oss to års forsprang på LTE. De har en egen evne til å gi relativt ekstrem gass når de først finner ut at det er lurt, sier Espen Weum.

Espen Weum leder Netcoms mobildataprogram, og er kanskje Telenors beste kunde. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Espen Weum leder Netcoms mobildataprogram, og er kanskje Telenors beste kunde. Bilde: Marius Jørgenrud

Netcom ønsker ikke å oppgi nøyaktig hvor langt de har kommet med utrullingen av 4G-nettverket i Oslo, utover at en mast står fastmontert nettopp i selskapets hovedkvarter i Nydalen.

Alt Vederhus vil vedkjenne seg er at 4G-nettet skal stå ferdig klart til kommersiell bruk i Oslo by, tidlig i 2010.

Den teoretisk overføringshastigheten dette skal gi er på 150 Mbit/s, også dette en såkalt delt ressurs.

Men ennå finnes det ikke utstyr som støtter 4G-nettet på markedet.

- Det første som vil komme, samtidig som vi åpner nettet, er USB-modem til PC. De vil være like små som de vi kjenner til 3G i dag. Mobiltelefoner med støtte for 4G er lenger unna, sier Vederhus.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.