BEDRIFTSTEKNOLOGI

WAP trues av ny Java-profil til mobiltelefoner

Den endelige versjonen av profilen som bestemmer hvordan Java skal implementeres i mobiltelefoner, er klar. "Alle" er med på standarden som kan danke ut WAP.

19. sep. 2000 - 11:51
Eric Chu



MIDP åpner for mer omfattende tjenester enn det WAP er i stand til å formidle, blant annet fordi Java innebærer at terminalene vil kunne laste ned aktiv kode. Dette er spesielt fordelaktig innen transaksjonsorienterte tjenester som m-handel ("mobil e-handel"), finanstjenester og spill. Flere aktører ser for seg et stort marked for nye applikasjoner for mobiltelefoner, blant annet innen spill, logoer og liknende.



Sun spesifiserer Java på flere nivåer.
J2MECLDCKVM


MIDP er den første, men vil ikke bli den eneste standardiserte profilen mot CLDC og KVM. MIDP retter seg utelukkende mot trådløse batteridrevne apparater med spesielle begrensninger som lav båndbredde, svake prosessorer og små skjermer, altså tilsvarende dagens GSM-telefoner. Apparater med større båndbredde, sterkere prosessorer og større skjermer vil kreve andre profiler mot CLDC og KVM. Programmeringsgrensesnitt referert til som JavaPhone, gjelder kraftigere apparater enn dem MIDP er beregnet på.

Ekspertgruppen som har laget MIDP, sier den er uegnet for Palm og tilsvarende maskiner, fordi profilen ikke drar nytte av iboende egenskaper til slike apparater, blant dem grafisk brukergrensesnitt og databasehåndtering. Sun arbeider med flere selskaper for å utvikle programmeringsgrensesnitt med tanke på en standard profil for slike apparater.

Sun antar at MIDP-produkter vil være kommersielt tilgjengelig i løpet av året. Det har vært et uttalt mål å nå julesesongen med tiltrekkende apparater og tjenester.

Les mer om Java og konkurrerende teknologi:
IBM og Microsoft sammen om å utvide XML og SOAP
IBM fastholder engasjementet for Java
C# viser Microsoft i ny rolle som brobygger
Microsoft lanserer Java-konkurrent
Java integreres i MacOS X
Åpner for Java på mobiltelefon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.