JUSS OG SAMFUNN

Websider blir aldri registrert

Hva er hensikten med å ha en webside når den aldri blir registrert i søkeverktøyene? Spørsmålet kan godt stilles i Sverige, der en undersøkelse viser at mellom 25 og 50 prosent av alle websider ikke finnes med i Alta Vista eller liknende verktøy.

Pål Gleditsch
14. jan. 1997 - 09:00

- Det er som å lage en annonse men glemme å publisere den, sier Per Welander på konsulentselskapet Combra til Computer Sweden.

Combra kartlegger alle svenske websider. Selskapet gjennomfører hver måned en automatisk undersøkelse av hvilke webserverprogram som finnes installert i Sverige. De har funnet mange sider - men altså veldig mange som ikke finnes med i de store søkeverktøyene. I følge Welander finnes det mange selskap i Sverige med eget doméne, men som likevel ikke finnes med i søkeverktøyene. Det er som å ha hemmelig telefonnummer, i følge eksperten.

- Årsaken til at de glemmer å registrere sidene sine er rett og slett manglende kunnskap. Enten fra konsulentenes side eller fra selskapene som har en egen dataekspert.

Combra har ikke målt nøyaktig hvor mange selskap som ikke er registret på nettet, men Welander tipper et sted mellom 25 og 50 prosent. Han begrunner tipset med at han har lang erfaring og vet hvordan selskap "oppfører" seg. Dessuten viste en stikkprøve på 30 hjemmesider at bare 40 prosent av disse var registrert hos Sunet. 73 prosent var registrert hos Alta Vista og 50 prosent hos Hotobot.

Mye kan være nybegynnerfeil, altså at selskapenes egen - og gjerne selvlærte - "dataekspert" glemmer å gjøre registreringsjobben. Men også selskap som benytter seg av en dyr konsulent kan ende opp med en webadresse som ingen finner.

Welander mener at det å registrere siden på WWW burde inngå i tjenesten fra konsulentenes side.

- Synes du ikke så finnes du ikke, sier Welander til Computer Sweden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra