BEDRIFTSTEKNOLOGI

Wikipedia skal utfordre Google med ny søkemotor

Den skal gi «pålitelig og troverdig informasjon på internett».

Wikipedia og stiftelsen Wikimedia Foundation bekrefter nå at de utvikler en alternativ søkemotor.
Wikipedia og stiftelsen Wikimedia Foundation bekrefter nå at de utvikler en alternativ søkemotor. Bilde: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
15. feb. 2016 - 09:41

The Wikimedia Foundation, stiftelsen bak det frie oppslagsverket Wikipedia, bekrefter at de er i ferd med å utvikle en ny søkemotor.

Innrømmelsen satt langt inne, og skjer på tross av at Wikipedia-gründer Jimmy Wales kategorisk har avvist at de vil utfordre Google, melder The Register.

Et stipend på 250.000 dollar med øremerkede midler, utstedt fra stiftelsen John S. and James L. Knight Foundation, røper planene.

Pengene er første steg i et prosjekt som skal munne ut i en Knowledge Engine, kunnskapsmotor. Ifølge beskrivelsen blir dette et system for å søke fram «pålitelig og troverdig informasjon på internett».

«Knowledge Engine by Wikipedia skal demokratisere oppdagelsen av media, nyheter og informasjon – den skal gjøre internettets mest relevante informasjon mer tilgjengelig og åpent kurert, og vil skape en åpen datamotor som er fullstendig fri for kommersielle interesser» heter det i søknadsbrevet (.pdf) om å få tilskudd.

Og videre:

«I dag dominerer kommersielle søkemotorer bruker av internett, og de benytter seg av proprietære teknologier for å konsolidere kanaler med tilgang til nettets kunnskap og informasjon. Deres algoritmer skjuler hvordan informasjon fra nettet samles inn og vises fram.»

En åpen, transparent søkemotor

Over seks punkter forklarer Wikipedia-stiftelsen hvordan deres alternative søkemotor skal skille seg fra dagens kommersielle søkemotorer. Dette skal bli internettets første transparente søkemotor, hevder de.

  1. Offentlige mekanismer for kurering av innholdet skal sørge for kvalitet.
  2. Transparens, brukerne skal få vite nøyaktig hvor informasjonen kommer fra.
  3. Åpen tilgang til metadata, noe som skal gi brukerne nøyaktig tilgang til informasjonens kilder.
  4. Personvernet skal beskyttes, søk sikret med strenge kontrollmekanismer.
  5. Ingen reklame, noe som sikrer den frie flyten av informasjon og en fullstendig adskillelse fra kommersielle interesser.
  6. Intern tilnærming, noe som understrekes ved at det er miljøet som skal utvikle og dele informasjon, fremfor en ovenfra-og-ned-tilnærming.

21 millioner kroner

Første del av prosjektet løper ut august 2016 og har et totalt budsjett på rundt 2,5 millioner dollar, tilsvarende drøyt 21 millioner norske kroner. Det inkluderer midler til åtte ingeniører, to dataanalytikere, fire projektledere, løpende kostnader, samt også maskinvare.

Den største risikoen mot prosjektet, står det i søknadsbrevet, er at Google eller Yahoo plutselig kan finne på å vie ressurser til et lignende prosjekt, noe som kan redusere dette prosjektets sjanser for å lykkes.

Wikipedias andre forsøk

Tilbake i 2007 - 2008 forsøkte Wikipedia-gründer Jimmy Wales å etablere et kommersielt søkemotor-alternativ kalt Wikia Search.

Den gangen kritiserte Wales aktører som Google og Yahoo for å hemmeligholde algoritmene for hvordan søkeresultatene blir rangert. Han mente også at åpen søketeknologi, utviklet etter de samme prinsippene som Wikipedia når det gjelder samarbeid, ville være vanskeligere å manipulere og mer motstandsdyktig mot spam.

digi.no traff Wales i Oslo den gangen, og da var han klar på at det ville ta minst et par år å klare å ta opp kampen mot Google.

Det skulle bli en satsing tuftet på brukerdrevet søk.

Året etterpå i 2009 valgte han imidlertid å legge ned satsingen, men gjorde det samtidig klart at han syntes ideen var god og holdt derfor døren åpen for å komme tilbake med en lignende løsning senere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.