BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows Azure er Microsofts nye OS

Nytt «container» OS i nettskyen skal løse skalerings-problemene en gang for alle, ifølge Ray Ozzie.

Microsofts Ray Ozzie presenterte Windows Azure under PDC 2008.
Microsofts Ray Ozzie presenterte Windows Azure under PDC 2008. Foto: Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. okt. 2008 - 19:42

LOS ANGELES (digi.no): Microsoft åpnet i ettermiddag, norsk tid, selskapets Professional Developers Conference i Los Angeles, en konferanse selskapet arrangerer med ujevne mellomrom, først og fremst når selskapet har mye nytt å presentere.

digi.no er tilstede og vil rapportere direkte fra hele konferansen.

Under dagens hovedtale fokuserte Microsoft kun på selskapets kommende nettskyløsning. Det var i utgangspunktet ventet at denne ville få navnet «Windows Strata», men dette viste seg ikke å stemme helt. Men Strata-navnet går igjen i filnavnet til et relatert faktaark. I stedet er navnet på Microsoft nettsky-operativsystem Windows Azure.

Ray Ozzie, Microsoft sjefarkitekt for programvare, innledet presentasjonen med å fortelle at han nylig har lest at mange mener at alt dette snakket om nettskyer er overdrevet. Hva er egentlig nytt? Slik som deling av ressurser og virtualisering er metoder som har blitt brukt i flere tiår.

- Rikere samhandling med kunder via weben blir stadig mer essensielt for bedrifter, gjennom for eksempel skjemaer og blogger. Dette er i ferd med å bli kritisk for den generelle helsetilstanden til bedriften, sier Ozzie.

- Bedrifter må legge til mer ressurser for at hver av applikasjonene selskapet tilbyr skal kunne skalere. Datasentre er sårbare for kabelbrudd, jordskjelv og andre, ytre påvirkninger. Svaret i dag er å ha flere datasentra, men det krever store menneskelige og tekniske ressurser. Skal man dessuten levere tjenestene globalt, må man kanskje ha datasentra i andre land, noe som kan bety utfordringer knyttet til blant annet politiske spørsmål og skatt, fortalte Ozzie.

En av de største utfordringene er likevel å forutse behovet for ytelse.

- Man må bygge for maksimal belastning, sa Ozzie.

Det er her Microsoft Azure-løsning kommer inn. Microsoft beskriver dette som et tjenestebasert operativssystem.

- Microsoft har erfaring med å bygge og drive store Internett-baserte systemer som Live Messenger, med flere hundre millioner brukere hver dag, Hotmail, hjelpefunksjonene i Office og Windows Update. Vi har erfaring med å rulle ut applikasjoner og oppdateringer og å håndtere topper i etterspørselen.

I tillegg til denne skalerbarheten skal Windows Azure tilby gjenkjennelige omgivelser til utviklere som vil tilby applikasjoner gjennom tjenesten.

- Det dreier seg fortsatt om Windows, men man må også få utviklerne til å se at nettskyen er noe annerledes enn de vanlige, serverbasert miljøene de er kjent med, sa Ozzie.

I tillegg til selve Windows Azure, kommer Microsoft også til å tilby en rekke tjenester basert på eksisterende produkter. Sammen med Windows Azure kalles dette Azure Services Platform. Digi.no kommer tilbake med en nærmere beskrivelse av disse i en senere artikkel.

Selv om Microsoft viste fram Windows Azure i dag, er systemet på ingen måte klart for lansering. I stedet tilbys vil Windows Azure tilbys i en begrenset CTP-utgave (Community Technology Preview) for utviklere. Disse skal senere i dag kunne laste ned verktøy for å kunne teste utvikling og kjøring av nettsky-applikasjoner fra denne siden.

Denne testversjonen vil gradvis bli gjort tilgjengelig for flere, samtidig som at utvalget av tjenester som tilbys vokser. Ifølge Ozzie vil tilbakemeldinger fra testbrukerne i stor grad påvirke hvilke tjenester som kommer først.

Denne testversjonen skal kunne brukes fritt, men Microsoft vil ta betalt for senere bruk av Windows Azure. Ifølge Ozzie skal det tilbys flere tjenestenivåer til det han kaller konkurransedyktige priser.

Den viktigste konkurrenten til Windows Azure er foreløpig Amazon.coms Elastic Computing Cloud (EC2).

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.