15-tommers LCD-skjerm under 1000 dollar

Prisen på LCD-skjermer har gått kraftig nedover de siste månedene. Nå vil IBM lansere en 15-tommers flytende krystallskjerm til under 1000 dollar.

Ifølge ZDNet UK vil ikke IBM kommentere uannonserte produkter, men den kommende LCD-skjermen skal ifølge kilder tilknyttet IBM blant annet ha nye fremvisningsalgoritmer. Disse skal gjøre skjermbildet tydeligere for personer som sitter på skrå i forhold til skjermen.

Skjermen skal også gi brukerne valget mellom analoge og digitale grensesnitt. Det digitale grensesnittet gir skarpere oppløsning enn tradisjonelle analoge signaler og overholder Video Electronic Standard Associations tilkoblings- og framvisningsstandarder. Dette inkluderer støtte for USB (Universal Serial bus).

LCD-skjermer har mange fordeler framfor vanlige CRT-skjermer. Dette inkluderer lavere strømforbruk og mindre varmeutvinning, liten følsomhet for elektromagnetiske forstyrrelser, større faktisk skjermbilde og lavere vekt. I tillegg tar de mye mindre plass.

Denne kombinasjonen av egenskaper er det mange som vet å utnytte, spesielt virksomheter som har lokaler hvor mange skjermer er i bruk, for eksempel banker. Mindre krav til plass, lavere strømforbruk og mindre varmeutvikling gjør at man kan montere flere skjermer i et lokale uten å få økte utgifter i forbindelse med strøm og ventilasjon.

Ulempen med LCD-skjermer har i første rekke vært prisen, selv om det ifølge ZDNet UK har vært mulig å få tak i 14-tommers skjermer fra blant annet Compaq, ViewSonic og NEC til under 1000 dollar. Det er stort sett bedrifter med spesielle behov som kjøper slike skjermer.

Produksjonen av LCD-skjermer er nå større enn etterspørselen. Dette har ført til et prisfall som analytikere tror vil vedvare fram til og med år 2000. Da vil trolig etterspørselen ha hentet igjen produksjonen.

Til toppen