2001 en internett-odyssé

Kyberrommet ekspanderer til verdensrommet. NASA ønsker å skape et interplanetarisk Internett der Internett er basis for kommunikasjon. Nå vil man vurdere om det skal opprettes domenenavn som ".mars" eller ".earth".

NASA har også tidligere publisert informasjon og bilder over Internett. Men dette har skjedd ved at NASA først samler inn data gjennom radiooverføring for så å publisere informasjonen på Internett. Nå vil det derimot bli mulig å direktesende data fra verdensrommet.

Visedirektøren i MCI Communications Corp., Vinton Cerf , som også regnes som en av internetts grunnleggere, sier at han og andre internetteksperter har arbeidet med et prosjekt i sammen med NASA Jet Propulsion Laboratory siden sist november.

Ved den årlige konferansen, INET ´98, til Internet Society, forklarte Cerf at det her ikke var snakk om fiksjon men reelle tiltak og potensial. Innsatsen blir stadig mere konkret fordi den neste reisen til Mars planlegges i disse dager.

- Den amerikanske regjering arbeider med en satellittanordning som skal legges igjen i den neste ferden til Mars, denne vil fungere som en "Internett gateway", sa Cerf ifølge amerikanske computerworld.com.

Han forklarer videre at denne systemporten skal kombinere TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) med kommunikasjons protokoller utviklet av NASA, og slik vil et interplanetarisk Internett bli til virkelighet om ikke altfor lenge.

NASA planlegger en serie utsendinger til Mars, og den første begynner i 2001.

Med dette prosjektet vil det bli mulig for datamaskiner å kommunisere på tross av problemene med de enorme avstandene og overføringsforsinkelser som kommunikasjon i verdensrommet skaper. Og kyberrommet vil endelig gjøre inntreden i det store rommet.

Cerf ser med dette for seg domenenavn som slutter på ".mars" og ".earth".

Kilde: AP og Computerworld

Til toppen