3Com faller av

Nettverksselskapet 3Com Corp. overgikk så vidt analytikernes forventninger for fjerde kvartal, men selskapet sliter fremdeles. Og avstanden fram til storebror Cisco bare øker.

3Com-tallene for fjerde kvartal i fiskalåret 1998 viser et resultat etter skatt på 63,6 millioner dollar, eller 17 cents per aksje fullt utvannet, en økning på formidable 52 prosent sammenliknet med samme periode året før. Eksklusive en rekke engangskostnader relatert til bl.a. fusjonen med Lanworks og andre oppkjøp, endte 3Com opp med 65,9 millioner dollar på bunnlinjen, eller 18 cents per aksje (en cent høyere enn First Calls konsensusestimat).

Tallene er imidlertid ikke så solide som det kan synes ved første øyekast. Selskapet omsatte totalt for 1,37 milliarder dollar (USD 671,3 mill. i systemprodukter, som rutere, svitsjer, huber, programvare for nettverksstyring osv. og USD 704,2 mill. i aksessprodukter som modemer, nettverkskort o.l.), som er så å si uendret i forhold til året før.

- Vi har slitt med å få opp farten etter fjorårets oppkjøp av modemprodusenten U.S. Robotics, men er nå på rett vei, var hovedbudskapet til styreformann og CEO i 3Com, Eric Benhamou, under onsdagens resultatfremleggelse.

Men den relativt flate utviklingen på inntektssiden bekymrer nok 3Com-ledelsen mer enn den tør innrømme. Til sammenlikning lykkes storebror og nettverksbransjens ubestridte leder, Cisco, å holde sin lovede veksttakt på godt over 20 prosent. Cisco lever høyt på egne oppkjøp, og det har ikke redusert spekulasjonene omkring 3Com som en mulig oppkjøpskandidat at Bay Networks nylig ble kjøpt opp av Nortel (Northern Telecom).

Nettverksbransjen er for tiden i en periode med omfattende konsolideringer, men skeptikerne tror at 3Coms lite lønnsomme virksomhet innen aksessprodukter (les U.S. Robotics) gjør selskapet til en lite attraktiv oppkjøpskandidat. Svenske Ericsson har tidligere vært nevnt som en mulig interessent, men mye tyder på at svenskene har mistet appetitten

Peker til hele 3Coms fiskalrapport for fjerde kvartal 1998, finner du i margen til høyre.

Til toppen