JUSS OG SAMFUNN

8 av 10 godtar piratkopiering

Greit å spare penger på ulovlig programvare, ifølge morgendagens ledere.

Langt på vei de fleste av morgendagens ledere har benyttet seg av ulovlig kopiert programvare. Et stort flertall mener det er greit, så lenge det foregår privat.

Piratkopiering på arbeidsplassen bør det imidlertid slås ned på, synes mange.

Det går frem av en undersøkelse blant hundre avgangselever ved BI og NTNU, som er foretatt av StudConsult BI på oppdrag av BSA Norge høsten 2008.

Ifølge rapporten fra BSA sier kun 13 prosent av elevene at de aldri har benyttet seg av ulovlig kopiert programvare.

Samtidig innrømmer 82 prosent å ha piratkopiert, resten vet ikke.

19 prosent svarer at de aksepterer å bruke piratkopiert programvare på jobb dersom dette gir økonomisk gevinst. Bare 60 prosent sier at de ikke vil akseptere dette, mens 75 prosent svarte det samme i fjor. 21 prosent svarer vet ikke til spørsmålet i årets undersøkelse.

Nedslående, mener bransjeorganisasjonen BSA, som har gjennomført den samme undersøkelsen årlig siden 2004.

– Resultatene denne gangen er bekymringsfulle. I tillegg til at avgangsstudentene ikke innser alvoret i å benytte ulovlig kopiert programvare i jobbsammenheng, viser undersøkelsen at det er flere som er usikre på sin holdning, med en høy svarprosent på vet ikke, sier leder Thor B. Mosaker i BSA Norge.

Mosaker mener den høye andelen usikre kan tyde på en mindre bevisst holdning til problemstillingen.

- Vi står foran en stor jobb når det gjelder å påvirke og bevisstgjøre folk i forhold til piratkopiering, slår han fast.

Det er også positive tendenser i den siste studentundersøkelsen. Antallet som tror de kommer til å benytte piratkopiert programvare i fremtiden har sunket fra 79 prosent til 71 prosent på ett år.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.