Adobe vil ta kverken på Macromedia Flash

Adobes kommende vektorbaserte animerer Live Motion skal ha samme funksjonalitet som Macromedia Flash. Salgsargumentene er tett integrasjon med Illustrator og Photoshop, og samme brukergrensesnitt.

Adobes kommende vektorbaserte animerer Live Motion skal ha samme funksjonalitet som Macromedia Flash. Salgsargumentene er tett integrasjon med Illustrator og Photoshop, og samme brukergrensesnitt.

- Vi kommer til å kunngjøre Live Motion om en uke eller to, forsikrer Eric Hess fra Adobe. Han er i Norge for å gi alle som ikke fikk anledning på CeBIT, innsyn i Adobes webstrategi generelt, og animereren Live Motion spesielt.

- Vi kommer dels til å utvikle en egen suite med webverktøy, dels fortsette med å integrere weborientert funksjonalitet i applikasjoner som Photoshop og Illustrator. Live Motion retter seg spesielt mot dem som i dag bruker Macromedia Flash, samt superbrukere av Photoshop og Illustrator. Live Motion henter en rekke verktøy fra Illustrator. Brukergrensesnitt er også inspirert av vår spesialeffektpakke, After Effects.


Adobe aksepterer at Flash-formatet er kommet for å bli. Live Motion lagrer følgelig i dette formatet.

- I tillegg tilbyr vi lagring i SVG eller Scalable Vector Graphics som er en standard anbefalt av W3C (World Wide Web Consortium), og i animert gif. Etter hvert vil vi også tilby QuickTime.

Etter tidsplanen skal produktet være kommersielt tilgjengelig for Mac og Windows (98, NT4 og 2000) i juni. En offentlig beta vil være gratis tilgjengelig en gang i mars. Hess beklager at norsk ikke er på lista over de første språkene Adobe lokaliserer til. I hvert fall ut høsten må nordmenn velge mellom engelsk og svensk. Maskinkravene synes ganske beskjedne, 64 MB minne er anbefalt (det går med halvparten), og en full installasjon vil kreve opptil 80 MB på disken.

- Argumentene for å velge Live Motion framfor Macromedia Flash som utviklingsverktøy, er knyttet til behovet for brukervennlighet og produktivitet. Brukergrensesnittet er hentet fra våre øvrige produkter, og tilleggene du må lære deg, faller naturlig. Alle verktøyene våre er objektorienterte. Objektegenskaper som ikke lar seg redigere innen ett verktøy kan når som helst endres i et annet. Det vil gi Live Motion-brukere adgang til redigering på et langt seinere stadium enn tilfellet er i dag for Flash.

Hess mener det er mye å tjene på å nytte animasjon for å berike opplevelsen av et nettsted. Han legger ikke vekt på overdådige effekter, men egenskaper der ulike objekter dukker opp eller flytter seg, avhengig av hvordan markøren beveges. Han demonstrerer effektene mens han lager dem på en prøveside.

- Vi tilbyr funksjonalitet som brukerne er vant med, blant annet lag og bézier-kurver. Vi regner med at Live Motion vil bidra til å øke kraftig det antall folk som er i stand til å lage webanimasjoner.

Den norske prisen er ikke fastsatt. Hess forespeiler en introduksjonsperiode på 90 dager fra den offisielle lanseringen i juni, der tilbudet vil lyde på 299 dollar, eller rundt 2400 kroner.

Les mer om animasjon:
Bli datakunstner du også
DreamWorks trapper opp kampen mot Disney
Lag din egen dansende baby

Til toppen