AlphaServer gir mest ytelse per areal

HP lanserer to nye Alpha-servere, en supermaskin og en flatserver som gir langt mer ytelse per areal enn Intel-baserte bladservere.

Etter innfusjoneringen av Compaq, har Hewlett-Packard bestemt seg for å videre RISC-satsingen til begge selskapene. HPs PA-Risc-prosessorer vil utvikles en stund til, men systemene vil bygges slik at prosessorene etter hvert vil kunne byttes ut med Intels Itanium-prosessorer.

De nye Alpha-serverne som HP lanserte i går, bygger på Alpha EV68-prosessoren. Selskapet varsler framtidige maskiner baserte på kommende varianter av prosessoren, det vil si EV7 og EV79. Målgruppen for nye Alpha-servere er eksisterende kunder, tekniske miljøer og spesielle behov knyttet til for eksempel Oracle 9i RAC der Alpha kan gi klare ytelsesfordeler.

AlphaServer DS20L er en flatserver i 1 U høyde med to 64-biters EV68-prosessorer i 833 MHz og opptil 2 GB minne. Det er plass til doble IDE eller SCSI-disker, og to ledige PCI-spor. Opptil 40 slike servere kan plasseres i én rack for å gi en samlet ytelse på 132 gigaflops. Selskapet offentliggjør grafen til høyre, som skal vise ytelse per areal for en DS20L-rack, sammenliknet med konkurrerende varianter. Dette er maskinen beregnet på Oracle-klynger. Den kan kjøres under det som nå kalles HP Tru64 Unix, eller under Linux.

For tekniske og vitenskapelige beregninger, tilbys en ny supermaskin, AlphaServer SC20. Dette er en eller flere racks med flatserveren DS20L, med spesielt tilrettelagt sammenkopling og klyngeprogramvare optimalisert med tanke på tungregning. Den kan bare kjøres under Tru64 Unix. Fullt utbygget med 128 flatservere, skal ytelsen komme opp i 426 gigaflops.


En enkelt DS20L flatserver med to prosessorer, 512 MB minne og 18 GB disk vil få en antatt gatepris på 18.000 dollar. En minstevariant av SC20, med åtte prosessorer og 4 GB minne vil være tilgjengelig fra august til fra 290.000 dollar og oppover.

Til toppen