Amelio kritiserer Jobs' klonestrategi

I et radiointervju lørdag kom tidligere toppsjef i Apple - Gil Amelio - med spark til Apples antiklonetstrategi. Han mener at Apple trenger klonekonkurransen for å skjerpe seg.

I et to timer langt intervju med Apple Computers forrige administrerende direktør, Gil Amelio, lørdag morgen, kunne det høres ut som om det fortsatt var ham som styrer selskapet.

Den tidligere Apple-sjefen kom med spark mot Apple i et intervju på det amerikanske radioprogrammet Tom Kings CompuTalk, skriver Cnet News.

Amelio kunne fortelle at han var uenig med Apple i beslutningen om å forlate Macintosh-klonestrategien. Han bemerket spesielt at han ikke ville ha støtt fra seg Motorola, som denne uka bestemte seg for å stoppe utviklingen av Mac-kloner.

- Samarbeidet med Motorola strekker seg 20 år tilbake i tid, og det er helt essensiellt å fortsette dette samarbeidet, sa Amelio. Når han ble spurt om Apple her har gjort en strategisk feil, svarte han kort og godt:

- På overflaten kan det absolutt virke som om det ikke går den rette veien.

I løpet av sendingen kom Amelio, som fikk 17 måneder i Apples sjefstol, også inn på hvorfor han brakte Steve Jobs tilbake til Apple og hvem han mener bør bli Apples nye toppleder. Amelio gikk med på å la seg intervjue på radioprogrammet fordi, som han sa:"det er viktig at folk får flere perspektiver på dette. Pressen er fylt av reportasjer, men få av dem er særlig nøyaktige".

Amelio kunne videre fortelle at han var overbevist om at det var lurt å hente tilbake Steve Jobs.

- Jeg fortalte ham at jeg aldri vil bli så karismatisk som han, men også at han aldri vil bli en så god leder som meg, sa Amelio. Det er ikke mulig å styre et firma bare ved å være kul, var den klare beskjeden Jobs visstnok fikk fra Amelio da Jobs kom tilbake til Apple.

Jobs - på sin side- har gjort det klart at han ikke vil ha Amelios gamle jobb, noe Amelio er fornøyd med.

- Apple trenger en med Jobs karisma, men de trenger samtidig en leder som meg, uttalte Amelio.

På spørsmål om hvem som vil være den beste kandidaten som leder i Apple, nevnte Amelio Apples nye styremedlem Bill Campbell. Han har på sin side ifølge Cnet News rapportert at han ikke ønsker jobben.

Sine egne avgjørelser som toppsjef i selskapet, forsvarte Amelio med at han ville vært i stand til å bringe Apple på fote igjen ved å hente inn mer kapital. Dette kunne gjøres ved å forbedre kvaliteten på produktene og ved å riste litt opp i den forankrede Apple-kulturen blant de ansatte som fungerer bra for nyutvikling, men ikke for konkurranseevnen.

Videre fortalte han at Apple trenger å fortsette hans utvikling.

- De må lære å konkurrere og gjøre produktene mer attraktive for den jevne forbruker, dersom de skal holde seg flytende, og det er her temaet kloning kommer på banen, sa han.

Mac-kloneutviklerne tvinger Apple til å bli mer konkurransedyktige, noe som har vært en svakhet ved selskapet.

- Apple var store på å utvikle, men jeg synes de aldri har lært hvordan de skal møte konkurranse. Klonefirmaene hjalp oss til å bli bedre på dette, sa Amelio.

Hans egen fremtid er ennå ikke avgjort.

- Den vil bli innen høyteknologi. Forhåpentligvis vil jeg arbeide med noe veldig nytt. Jeg vurderer å se på noen nye ideer og hva jeg kan gjøre med dem, sier Amelio.

Det eneste han er sikker på, er at han vil bli sparket ut av kontoret han fortsatt har hos Apple innen utgangen av måneden.

Til toppen