Amerikansk Samoa med tilbud til norske næringdrivende

Domeneregistratoren NetNames etablerer kontor i Skandinavia og selger domenet .as til danske og norske bedrifter.

Domeneregistratoren NetNames etablerer kontor i Skandinavia og selger domenet .as til danske og norske bedrifter.

NetNames er et London-basert domenefirma (også med avdeling i New York) som nå har etablert Skandinavia-kontor i København.

Ifølge firmaets statistikker har domeneutviklingen på nettet aksellerert voldsomt den siste tiden, og det registreres nå 50.000 nye domener verden over ukentlig med totalt 3,5 millioner registrerte domener på verdensplan.

I Norge skal det totale antall registreringer under .no ligge på over 15.000 og på .com-registreringer på over 12.000.

Derfor prøver NetNames å gå nye veier for å få firmaer til å kjøpe flere domenenavn.

Ett trekk i strategien er å tilby et bredere spekter for kundene å velge fra. I forbindelse med opprettelsen av egen Skandinavia-avdeling prøver firmaet å beile norske og danske aksjeselskap som føler de har behov for et .as i varemerket sitt på nett.

NetNames fungerer både som registrator og beskytter av domenenavn, i tillegg til teknisk manager. Firmaet tar seg av den tekniske jobben rundt både .as og .tm. Ved å alliere seg med miniputtstater har ulike oppfinnsomme domenefirmaer kunne utvide tilbudet til kundene.

Land som Tonga og Turkmenistan har sett liten hensikt i å markedsføre toppnivådomene-navnet sitt innenfor egne grenser. Gjennom allianser med blant andre NetNames kan disse landene tjene en ekstra slant på tilbud til et globalt næringsliv.

Kongedømmet Tonga, et lite øyrike i Polynesia, selger domenenavnet .to for 100 amerikanske dollar per registrering, mens Turkmenistan i Sentral-Asia inngikk i februar i år en avtale med NetNames om spredning av .tm (trademark på engelsk).

Men det er en avtale med øygruppen Amerikansk Samoa i Stillehavet som gjør det mulig for domeneregistratoren å gå offensivt ut overfor norske og danske bedrifter som for eksempel er interessert i å registrere toppdomenet .as i tillegg til det de allerede har.

Samoa har i utgangspunktet ikke stort bruk for .as selv, og det gjør det såre enkelt for NetNames å bruke det. Alle land har nemlig råderett over sine eget domeneforkortelser. Mens noen land har satt strenge restriksjoner for bruk av disse i kommersiell sammenheng, slipper andre land navnene fritt ut i markedet.

Uansett slipper domeneregistratoren NetNames den mye større byråkratiske prosessen det er å registrere navn under de generiske toppnivådomenene .com, .org og .net.

NetNames er en av 90 registratorer som er blitt valgt til å ta seg av de nye generiske toppnavnene (eksempelvis .info og .nom) som skal inn i markedet. I Skandinavia er danske Lego og svenske Saab og Ikea kunder, mens store internasjonale kunderer nett-bokhandelen Amazon.com og søkeselskapet Excite.

Til toppen