Ansiktsløft for Java

Grafikk er nøkkelen for Javas nye inkarnasjon. Ansiktsløftningen skal gi Sun et programmeringsspråk det Swinger av.

Sun Microsystems har nå lansert et undersett av nøkkelbiblioteker for neste versjon av Java. Java Foundation Classes (JFC) 1.1 er en samling grafiske biblioteker. Inkludert i JFC er de enderlig ferdigutviklede Swing-komponentene. Dette betyr at javaprogrammerere ikke trenger å vente på oppgraderingen av selve språket før de kan putte Swing inn i koden.

I det hele tatt er det Swing som utgjør JFC. JFC 1.1 er det samme som Swing 1.0.1 melder Sun på sine Javasider. Komponentene måtte oppgraderes fra Swing 1.0 til Swing 1.0.1 på grunn av feilkodede filer, som visstnok skulle skyldes en ftp-overføring minutter før en total solformørkelse.

Swing var i sin tid kodenavnet for alle de nye grafiske komponentene i Java fra Sun. Navnet ble unnfanget på JavaOne messen i San Fransisco i 1997 ved en tilfeldighet. Programmererne skulle vise en demonstrasjon av grafiske elementer til musikk og musikkvalget falt på en swinglåt. Med fare for å bli beskylt for mangel på fantasi, adopterte programmererne navnet, siden "It (Java) don't mean a thing if it ain't got that swing" som legenden Duke Ellington i sin tid formulerte.

De grafiske elementene inkluderer knapper, alle slags menyer og bokser og muligheter for å sette farger for å nevne noe. Ved hjelp av "dra og slipp" metoden kan elementene enkelt legges til programsnuttene. Når programmererne velger å legge til Swing-komponenter, blir programmets utseende det samme uansett hvilken plattform man velger å kjøre Javaprogrammet på. Swing er utviklet i samarbeid med Netscape Communications Inc. og er tilpasset Netscapes egen Internet Foundation Classes (IFC).

Versjon 1.2 av selve programmeringsspråket Java er foreløpig på betatester-stadiet, noe det trolig forblir frem til sommeren. Når språket kommer i forbedret utgave, vil dagens JFC støtte denne, samtidig som bibliotekene vil oppgraderes blant annet med forbedret støtte til Java2D og multimedia. Swing, eller JFC, kan lastes ned fra Suns offesielle Java-sider på nettet.

Til toppen