Antipirat i Windows XP virker ikke

Beta-testere av Windows XP har funnet en enkel måte å komme rundt den kontroversielle "product activation" som knytter hver installasjon til en bestemt PC.

"Product activation" er en ny egenskap som Microsoft har lagt ned i Windows XP for å motarbeide piratkopiering. Første gang du kjører systemet på en maskin, får du opp et vindu der du skal taste inn en egen aktiveringskode. Koden knytter det aktuelle eksemplaret av Windows XP til maskinen slik den er konfigurert når koden tastes inn. Endres konfigurasjonen, tror Windows XP at den er installert på en annen maskin, og nekter å starte før du taster inn en ubrukt men gyldig aktiveringskode.

Produktaktivering er ment å hindre folk fra å bruke det samme eksemplaret av Windows XP på flere maskiner. For de som endrer konfigurasjon, er det etablert en ordning som skal sikre dem ny aktiveringskode innen så kort tid som mulig.

Registrerte betatestere av Windows XP har fått tildelt et stort antall aktiveringskoder hver, slik at de får prøvd systemet på så varierende maskiner som mulig. Likevel har mange opplevd å gå tom for ubrukte aktiveringskoder.

Etter å ha prøvd flere aktiveringskoder som alle ble avvist, skal en frustrert betatester ved en tilfeldighet ha slettet hele koden og trykket "Enter", for så å oppleve at systemet startet uten motforestillinger. Ved neste omstart kom det ingen krav om aktiveringskode.

Microsoft ble straks kontaktet, og rette vedkommende i utviklingsavdelingen har fått en detaljert redegjørelse.

Det er bare to uker igjen til den offisielle lanseringen av systemet, og hullet i piratvernet må fikses innen den tid. Å fikse alle systemene som forhåndsinstalleres hos PC-leverandørene, vil kreve et stort apparat.

Etter det digi.no erfarer, har flere betatestere av Windows XP Professional build 2600 blitt informert om hullet, prøvd det og bekreftet det.

Til toppen