Antitrust-sak mot Intel avgjøres mandag

Det amerikanske konkurransetilsynet FTC har i ni måneder etterforsket brikkeprodusenten for mistanke om brudd mot antitrust-lovgivningen.

En offisiell kunngjøring fra FTC stadfester at tilsynet vil avgjøre om å gå til søksmål mot Intel på et møte mandag.

Det ble kjent tidligere denne uken at staben i FTC anbefaler et søksmål, som kan ha tilsvarende rekkevidde som det amerikanske justisdepartementets søksmål mot Microsoft.

Hovedinnholdet i anklagene mot Intel skal være at selskapet har utnyttet sin monopolstilling innen mikroprosessorer for personlige datamaskiner, til å presse kunder ut av teknologiutveksling de trenger for å overleve. Intel innrømmer at tiltak selskapet har gjennomført mot konkurrerende kunder som Intergraph og Digital har hatt til hensikt å avskjære dem fra å få informasjon om Intels produktutvikling, men hevder samtidig at disse tiltakene ikke har vært i strid med lovverket.

En annen anklage retter seg mot tiltak som har gitt PC-produsenter mindre anledning til å velge mellom Intel og konkurrerende prosessorleverandører. Et eksempel er endringen av den fysiske forbindelsen mellom prosessor og hovedkort. Det gjør det langt vanskeligere å dumpe Intel-prosessorer til fordel for varer fra AMD som ellers kan ha et gunstigere forhold mellom pris og ytelse.

Under en pressekonferanse i Tyskland onsdag, advarte toppsjef Michael Dell i Dell Computers mot søksmål fra amerikanske myndigheter mot framgangsrike IT-selskaper som Intel og Microsoft. Dell mener søksmålene kan minske IT-industriens satsing på ny teknologi og følgelig true både dens vekst og den samlede amerikanske økonomien.

Dells bekymring står i skarp kontrast til Microsofts siste optimistiske kvartalsrapport til det offentlige amerikanske organet som overvåker landets finansielle utvikling, Securities and Exchange Commission. Her kommenteres søksmålene fra justisdepartementet og 20 delstater slik: "Ledelsen tror i dag at disse sakene vil løses uten negative følger for selskapets finansielle stilling eller for resultatet av dets operative drift." I andre sammenheng har Bill Gates advart om de negative ringvirkninger offentlig innblanding i Microsofts drift kan få for USAs økonomi. (Se peker til relatert artikkel øverst til høyre.)

Til toppen