Ap lager skattefelle for IT-utflyttere

Det er flertall for å myke opp de strenge opsjonsreglene på Stortinget, men Arbeiderpartiet planlegger en felle. Flytter du ut av Norge, må du skatte.

Etter årelang kamp ser det ut til at IT-næringen får et delvis gjennombrudd i sin kamp mot opsjonsskatten. Det er flertall på Stortinget for å kutte ut skatt på opsjoner og det vil endre dagens ordning hvor opsjoner har vært lite brukelig som belønningsmiddel i nystartede IT-selskaper. For nyansatte har ikke penger til å betale skatt - de sitter bare på papirer som ikke kan selges.

IT-bransjen forsøker også å få endret reglene om betaling av arbeidsgiveravgift på opsjoner, noe som rammer nye bedrifter hardt. Les sak om at Sverige myker opp for IT-gründere

Nå skal det bli skatt når opsjonene blir aksjer som kan selges for å betale skatten. Men Arbeiderpartiet har i siste liten hektet på et forslag. Den nye regelen gjelder ikke dersom du flytter til utlandet.

Ap ønsker å tette muligheten for å flykte til utlandet. Det har hittil vært løsning for ansatte som har fått store opsjonspakker, blant annet Opticom-gründer Gude Gudesen, som har flyttet til Belgia.

Det nye forslaget har fått IT-bransjen til å skrike. Både bransjeorganisasjonen IKT-Norge og IT-Fornebu har sendt brev til Stortinget.

- Dette betyr at man skal betale skatt for verdien av opsjoner på utflyttingstidspunktet og ikke når man gjør dem om til aksjer. Noe som igjen betyr at ansatte som flytter ut av landet risikerer å måtte betale skatt for opsjoner flere år før de får penger til å betale skatten med, skriver IKT Norge i en pressemelding.

IKT Norge mener Aps forslag vil bremse utbyggingen av blant annet IT-Fornebu fordi det vil bli svært vanskelig å få tiltrukket seg utenlandske eksperter med en slik ordning. Ordningen vil være en klar diskriminering av internasjonale bedrifter.

Norge er verst:
For å vise hvor strenge de norske opsjonsreglene er har IKT Norge fått revisjonsselskapet KPMG til å lage en tabell over skatteutgifter på en opsjonspakke som løper over seks år. Pakken består av 1000 aksjer som innløses for 100 euro og selges for 1000 euro.

I Norge må du betale 359.680 euro og arbeidsgiveren din må betale 103.544 euro i arbeidsgiveravgift. I Danmark må du betale litt mer, men bedriften slipper helt unna. Beste land å bo i er Belgia der du slipper unna med 4496 euro.

Til toppen