Åpen kildekode for 3G mobil

Linux-distributøren Red Hat har gått sammen med britiske 3G Lab om å utvikle et åpent kildekodesystem for tredjegenerasjons mobilterminaler.

Det nye operativsystemet er døpt eCos/M3 og vil gjøres tilgjengelig på nettstedet til Red Hat etter hvert som koden gjøres klar. "eCos" står for "embedded configurable operating system" og bygger først og fremst på et system som Red Hat overtok da det kjøpte utviklingsselskapet Cygnus Solutions i 1999. Det nye systemet vil også inneholde Linux-kode. 3G Lab er et nystartet britisk selskap spesialisert på programvare for tredegenerasjons mobil.

Det nye systemet skal konkurrere mot etablerte produkter fra Palm, Symbian og Microsoft som alle er kommet svært langt i sin utvikling, både teknisk og kommersielt. Red Hat og 3G argumenterer at produksjonen av terminaler for 2,5G og 3G mobil etter hvert vil bygge på komponenter som vil være felles for alle, og at produsentene må differensiere seg i form av programvare og skreddersøm. De hevder at dette vil kunne gjøres raskere og rimeligere med et åpen kildekodesystem enn med et proprietært system.

Red Hat og 3G Lab skal tjene penger på eCos/M3 gjennom verktøy, maskinvare, testutstyr, support og tjenester. De sier til Reuters at det er stor interesse for åpen kildekode til tredjegenerasjons mobil, men vil ikke oppgi kundereferanser.

Til toppen