KARRIERE

Apple kutter i bruk av giftstoffer

Kjemikalier som kan forårsake kreft, nerveskader og problemer med fruktbarhet har blitt forbudt i enkelte fabrikker som lager Apple-produktene iPhone og iPad.

Ansatte ved en fabrikk i den sørkinesiske byen Shenzhen som monterer iPhone på oppdrag fra Apple.
Ansatte ved en fabrikk i den sørkinesiske byen Shenzhen som monterer iPhone på oppdrag fra Apple. Bilde: REX/Sinopix/All Over Press

Apple har nå gitt etter for press fra miljøorganisasjoner og innført forbud mot å bruke stoffene som utgjorde en risiko for flere hundre fabrikkansatte i Kina. Stoffene vil imidlertid fortsatt bli brukt i produksjonen hos andre fabrikker, skriver den britiske avisen The Telegraph.

En av kjemikaliene, n-heksan, brukes til å rense flekker fra skjermene på produktene før de blir pakket i esker. Det brukes fordi det tørker raskere enn andre og tryggere løsemidler, noe som gjør at fabrikkarbeidere kan jobbe raskere og bruke mindre tid på å vente. Stoffet kan forårsake nerveskader, og i alvorlige tilfeller kan det føre til lammelse, ifølge avisen.

Det andre stoffet – benzen – er kreftfremkallende og brukes til å belegge visse elektroniske komponenter.

– Selv om dette ikke er stoffer som utgjør stor fare for miljøet er det et signal om at industrien, også i Kina, i økende grad må vise HMS-hensyn. Her har miljøorganisasjoner presset på for forbud mot disse stoffene og Apple gir til slutt etter, sier ekspert på miljøgifter i Bellona, Karl Kristensen, som legger til at det gjenstår å se hvilke kjemikalier de to stoffene blir erstattet med. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.