Apple oppgir Newton

Apple oppgir all videre produksjon og utvikling av lommemaskinen Newton og andre produkter med Newton-operativsystemet, for å konsentrere seg om Mac. En Mac-basert lommemaskin kan lanseres i løpet av 1999.

Avgjørelsen rammer produkter som MessagePad 2100 (lansert i oktober i fjor) og den rimelige bærbare eMate 300 som var beregnet på skolemarkedet og som ikke ble importert til Norge.

Apples toppsjef Steven Jobs begrunner avgjørelsen med behovet for at alt programvarearbeid i Apple må innrettes på å videreutvikle operativsystemet til Macintosh-serien. Erstatninger for MessagePad og eMate vil lanseres i løpet av 1999, da med samme operativsystem som Macintosh-maskinene.

Apples økonomiansvarlige Fred Anderson uttalte til amerikanske medier fredag at Newton-produktene ikke har gitt noe positivt bidrag til regnskapet, og at Apple nå må konsentrere seg om å vokse økonomisk.

Man akter å prøve å selge ut det eksisterende lageret av både MessagePad og eMate. Eksisterende brukere av Newton-produktene er lovet support inntil videre.

Newton ble lansert som Apples redningsplanke i 1993 av daværende toppsjef John Sculley, men skuffet både teknologisk og finansielt. I slutten av desember i fjor sirkulerte rykter om at Apple ville gi opp Newton i løpet av kort tid, blant annet på bakgrunn av at mange av de som arbeidet i avdelingen, hadde fått nye jobber hos konkurrenten Palm Computing, et datterselskap til 3Com. I fjor sommer hadde Apples Newton-avdeling rundt 160 medarbeidere. Tallet var redusert til mellom 50 og 60 ved årsskiftet. 30 av disse skal nå arbeide med blant annet en ny rimelig bærbar Mac, ifølge Anderson.

Noen amerikanske medier spekulerer i om Apple heller vil lage apparater basert på Microsoft Windows CE, uten at dette belegges med uttalelser fra folk innen Apple. Andre peker på at det kan være enklere for Apple å ta utgangspunkt i Mac-operativsystemet enn i Newton-operativsystemet når det eventuelt skal utvikles utfordrere til produkter som WebTV.

(kilder: Bloomberg News, PC Week Online, ZDNet, TechInvestor, News.Com, Infobeat.)

Til toppen