Apple tilbake i butikkene

Apple-grunnlegger Jobs' omstridte salgsstrategi gir resultater.

For forhandlere var Apple Computer. lenge "en av de verste produsentene å forholde seg til", forteller Larry Mondry, daglig leder i CompUSA, en av USAs største IT-butikkjeder. På midten av nittitallet var selskapet kjent for kompromissløs salgsstrategi og hyppige kursendringer, noe som skapte vanskeligheter for mange forhandlere og ga Apple dårlig rykte.

Det ble ikke bedre da Apple-grunnlegger Steve Jobs tok tilbake sjefsstillingen i selskapet i 1997. Apple kuttet drastisk tilbake på antall forhandlere, og resultatet var at Apple-datamaskiner praktisk talt forsvant fra mengder av IT-butikker rundt om i USA. Det er først nå, etter to år med lav butikk-profil, at iMac, iBook og Apples andre produkter for alvor er tilbake i butikkhyllene.

Jobs strategi da han tok over styringen var å kutte ned på kostbart butikksalg og konsentrere satningen på Apples Internett-butikk og den landsdekkende kjeden CompUSA. Resultatet er at selskapet nå selger rundt 20% av produktene sine over Internett, og etter to år har nådd et økonomisk ståsted som muliggjør en mer omfangsrik satsning på butikksalg.

I forrige kvartal solgte Apple mer enn en million enheter, i første rekke iMac- og iBook-maskiner. Dette tilsvarer en økning siden i fjor på 27%, altså godt over gjennomsnittlig økning i bransjen, som ligger på rundt 15%. Selskapet har satset stort på å forbedre omgivelsene der Apple-produktene selges. Eksperter har spesialdesignet salgsarealene så de "høyner Apple-opplevelsen" hos forhandlerne, og Apple sender jevnlig ut ansatte som lærer opp både salgspersonale og publikum.

Dette har blant annet ført til stor suksess med førstegangskjøpere, som står for 30% av alle iMac-kjøp. Et eksempel er CompUSA-butikken i San Fransisco, der Apple-avdelingen er et "glossy", hvitmalt rom, der de eneste fargedottene er sukkertøyfargede iMac og iBook-maskiner. Siden åpningen av den nye avdelingen har forhandleren mangedoblet salget av Apple-produkter.

Til toppen