ASK et offer for short-salg?

ASK falt syv prosent mandag og landet på kurs 40 kroner, et nivå aksjen ikke har sett siden sommeren 1997. Blant hypoteser som lanseres for å forklare kursnedgangen er shortsalg i aksjen.

ASK har falt jevnt og trutt siden slutten av mars måned, da aksjen ble handlet opp mot 96 kroner. Siden resultatfremleggelsen 15. juli har kursen falt med 30 prosent.

Det første kursfallet er det mulig å forklare med en generelt mer forsiktig holdning hos investor, til IT-aksjer generelt og "Tandberg-aksjer" spesielt. Aksjen var meget friskt priset, uten at hele markedet hadde fordøyd caset som var bygget opp de foregående seks månedene.

Kursfallet den siste måneden er det vanskeligere å forklare da estimatene på selskapet tilsier at aksjen er direkte billig. Analytikernes kommentarer peker da nå stort sett i retning av at det ikke er forventet positive nyheter som kan trekke kursen opp. Dette koblet med usikkerhet knyttet til selskapets balanse og kostnadsnivået i Proxima har gjort aksjen til et trading-case.

Utover dette har vi ikke lykkes med finne informasjon eller identifisere klare case som underbygger kursnedgangen den siste måneden.

Vår beste gjetning på et seriøst negativt case på ASK er usikkerhet knyttet til Proxima og til poster i balansen (varelager, kundefordringer). Det er også påpekt fra markedsaktører at det nye selskapet (ASK og Proxima) har en alt for bred produktportefølje til å kommunisere effektivt i markedet.

Dette er kanskje mer kritisk for selskapet enn det kan se ut ved første øyekast. Med til sammen over 15 ulike produkter i porteføljen risikerer selskapet å forvirre markedet i en periode hvor konkurrenten In Focus opptrer relativt offensivt og setter meget sterk fokus på et lite knippe produkter.

ASK har sagt at en opprydding og koordinering av produktportefølgen er på gang i høst.

Samtidig er det enkelte som har nevnte at ASK sitt nyeste produkt A 10 muligens er for dyrt i forhold til sin unikhet til å bli noen stor suksess. Argumentet er at det ikke er sikkert at markedt egenlig trenger produktet, og det kan i så tilfelle bli en dyr affære for ASK.

In Focus meldt forøvrig i dag at de har endret spesifikasjonene på ett av sine mest populærer produkter. LP 420 er oppgradert til LP 425 med samme vekt (6,8 pounds), men med høyere lysintensitet (700 ANSI Lumen).

I tilknytning til Agresso har vi tidligere skrevet at selskapet er i oppkjøpssituasjon i Frankrike. Selskapet som er til salgs heter Concept.

Torolf Kildahl i Agresso sier i dag til digi.no at "vi er fortsatt høyst aktuelle" for å få kjøpt selskapet. I utgangspunktet skulle en avgjørelse falt i forrige uke.

NetCom-kursen ble mandag liggende rundt 230 kroner, betydelig lavere enn før frekvensavgiften ble et diskusjonstema. Dagens oppslag i Dagens Næringsliv, fra Teleplan, vurderes til være en forklaring knyttet til selskapets rapport og den tilfører lite nytt.

Med resultatdatoen rett rundt hjørnet er det vanskelig å se for seg at det er mulig å kjøre frem nye case på selskapet de nærmeste par ukene. Det bør forventes fokus på utvikling i sentrale variabler som kundeavgang, kunde-rekruttering, kostnadsnivå og ringeminutter.

Et sannsynlig case som vi forventer fra enkelte meglerhus er argumentet om at kursen bør se en oppside dersom selskapet ikke skuffer ved resultatfremleggelsen neste mandag. Vi har vondt for å se en slik oppside med utgangspunkt i dagens kurs, men det er selvfølgelig avhengig av hvordan resultatene - og de nevnte variable - ser ut i forhold til hva markedet forventer.

Fredagens brev fra Telenor Mobil til Post- og Teletilsynet om NetSystems anmodning om tilgang til Telenor Mobils nett bør vekke oppmerksomhet hos dem som følger NetCom som eier eller analytiker. NetSystem står fast ved at de vil starte markedsføringen av sine tjenester 1. oktober og anser det som veldig sannsynlig at de kan lever et fullt tjenestespekter, inkludert mobiltelefoni senest 1. januar 1999. NetSystem henvender seg til små og mellomstore bedrifter.

Tandberg Data sliter fortsatt med negativ pressomtale. Denne gangen er ikke kurseffekten helt den samme som tidligere. Det skyldes vel i all hovedsak at det er lite substansielt nytt i de siste dagenes oppslag. Hans Christian Qvist tok vel brodden av det meste under sin egen slakt av selskapet i sommer.

Til toppen