AutoNet: En billig ISDN-løsning

Ved mange bedrifter og skoler deler flere brukere en ISDN-tilkobling mot Internett. Denne tilkoblingen skjer gjerne ved hjelp av en relativt dyr ISDN-ruter eller en vanlig PC. Nå er det kommet en løsning basert på Linux som skal minimalisere innkjøpskostnadene.

Ved mange bedrifter og skoler deler flere brukere en ISDN-tilkobling mot Internett. Denne tilkoblingen skjer gjerne ved hjelp av en relativt dyr ISDN-ruter eller en vanlig PC. Nå er det kommet en løsning basert på Linux som skal minimalisere innkjøpskostnadene.

Ved mange bedrifter og ikke minst skoler er deling av én ISDN-tilknytning mot Internett vanlig, spesielt hvis Internett-bruken ikke er for omfattende. Men det koster endel penger å installere en slik oppkobling. Det vanligste er kanskje å bruke en separat maskinvarebasert ISDN-ruter som ikke er spesielt billig, eventuelt en PC som kjører en programvarebasert ruter. Men skal man kjøre en Windows-basert ruter, krever dette en brukbar PC, skal man ha en Linux-basert ruter, krever dette normalt driftspersonell med en viss erfaring.

Nå er det likevel kommet en Linux-løsning som løser de fleste av disse problemene, inkludert kostnadene.

Produktet heter AutoNet, er norskutviklet og er svært enkelt å bruke. Samtidig er maskinvarekravene svært lave.

Man trenger i utgangspunktet en ribbet PC - 386 eller bedre - med minst 8 MB minne. Harddisk, tastatur og skjerm er ikke nødvendig, men maskinen må ha en diskettstasjon, et Ne 2000-kompatibelt nettverkskort og et TeleS 16.3-kompatibelt ISDN-kort. De to sistnevnte kortene vil utgjøre den største kostnaden, en gammel PC kan man få for en slikk og ingenting hvis man ikke har en bortgjemt på loftet. I tillegg trenger man altså AutoNet.

AutoNet er svært enkel i bruk: Produktet består egentlig bare av et enkelt Windows-program som lager en Linux oppstartsdiskett. I Windows-programmet skriver man inn noen enkle opplysninger. Dette inkluderer telefonnummeret som skal ringes opp, brukernavn og passord hos Internett-leverandøren, samt hvilken port nettverkskortet og ISDN-kortet eventuelt bruker. AutoNet 1.0

Deretter putter man en tom diskett inn i diskettstasjonen på Windows-maskinen, slik at oppsettprogrammet kan lage en oppstartsdiskett for Linux.

Alt man så behøver å gjøre er å sette disketten inn i PC-en som skal brukes som ruter. Denne starter da opp når man skrur den på og krever ikke mer tilsyn. Selv ved strømbrudd startet den raskt opp igjen. Det kan likevel være en fordel å ha en skjerm den første gangen man prøver programmet for å se etter eventuelle feilmeldinger.

Nedenfor finner du en peker til nettstedet til Pedagogisk Dataforum, som har utviklet AutoNet. På nettstedet finner du en peker til installasjonsfilene fil AutoNet, som fritt kan lastes ned fra nettet. Programmet er shareware, det vil si at hvis du har tenkt å fortsette å bruke programmet, må du betale en viss sum. Når det gjelder AutoNet, er denne summen 600 kroner.

Knut Eikenes, daglig leder i Pedagogisk Dataforum forteller til digi.no at selskapet også vil kunne tilby et tilsvarende produkt for ruting til vanlig telefonmodem hvis det er etterspørsel etter dette.

Til toppen