BEDRIFTSTEKNOLOGI

Autonomy søker samarbeid med nordiske innholdsleverandører

Autonomy vurderer en nordisk utgave av sin gratis søkeklient Kenjin, og søker samarbeid med nordiske innholdsleverandører, forteller Jan Holm og Dag Rønsen.

4. sep. 2000 - 14:58

Det amerikanske selskapet Autonomy er kjent for en søketeknologi man markedsfører gjennom en rekke ulike produkter. Søketeknologien er døpt "Dynamic Reasoning Engine" (DRE) fordi den ikke bygger på nøkkelord men på å gjenkjenne det konseptuelle innholdet i dokumenter, databaser og en rekke andre informasjonskilder.

Teknologien er kommersielt tilgjengelig gjennom flere produkter. Portal-in-a-Box benytter DRE til å gjøre informasjon tilgjengelig fra et oversiktlig nettsted som enkeltbrukerne kan tilrettelegge etter egne behov. Organisasjoner som bruker Portal-in-a-Box kan tilby informasjon fra egne kilder og fra eksterne innholdsleverandører. ActiveKnowledge er en klient som gir enkeltbrukeren forskjellige innfallsmetoder til søketeknologien. En måte å bruke den på, er å begynne å skrive i et vindu på skjermen, og la ActiveKnowledge lete opp dokumenter som handler om det samme emnet. Brukeren kan hele tiden justere hvilke kilder hun vil ha med i søket. Funnene vises i et vindu nederst på skjermen og består av aktive linker, til et Word-dokument, et Lotus Notes-dokument, et intranett-dokument, et eksternt dokument på Internett og så videre.

Les mer om denne teknologien:


Lærer seg dine Internett-vaner automatisk
Last ned din egen supersmarte søkehjelper
Agenter søker kunnskap mens du skriver 

Jan Holm. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Jan Holm. Foto:  Eirik Rossen

For at et dokument skal være tilgjengelig for søk, må det indekseres og analyseres av Dynamic Reasoning Engine. Det betyr ikke å indeksere hvert ord i dokumentet, men å lage et entydig fingeravtrykk som avspeiler det konseptuelle innholdet. Måten dette gjøres på, er Autonomys godt bevarte hemmelighet. Resultatet er søk som er svært raske, fordi den samlede datamengden det søkes i, er nærmest ufattelig komprimert.

- Vi har indeksert hele .dep-domenet med mellom 20.000 og 25.000 ulike og til dels svært lange dokumenter, sier markedssjef Jan Holm i Autonomy Nordic utenfor Oslo. - Domenet inneholder blant annet hele Odin. Indeksen var på under fem megabyte.

At teknologien bygger på konsepter og ikke på nøkkelord, betyr at det er lett å tilpasse den til ulike språk.

Dag Rønsen. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Dag Rønsen. Foto:  Eirik Rossen

- Den samme søkemotoren anvendes på alle språk, forklarer daglig leder Dag Rønsen i Autonomy Nordic. - Men fingeravtrykkene som produseres, er spesifikke for hvert språk. Derfor er det laget en oversetterteknologi som kan oversette fingeravtrykk fra et språk til et annet. Du kan med andre ord søke på norsk i en informasjonsbase som blander norsk og engelsk. Oversettingen går også svært raskt.

I våres lanserte Autonomy en gratis søkeklient, Kenjin.com. Når du har lastet ned klienten, kan du DRE-indeksere dine lokale dokumenter. Kenjin gir deg også tilgang til søk hos engelskspråklige innholdsleverandører som har indekser etter Autonomys teknologi.

- Vi ønsker å bygge en nordisk Kenjin, sier Dag Rønsen. - Vi vil søke å opprette partnerskap med nordiske innholdsleverandører som kan tilby DRE-indeksert innhold til denne gratisklienten. Vi tror det vil bidra til å gjøre Autonomys teknologi kjent, og samtidig skaffe innholdsleverandørene flere kunder.

Rønsen vil ikke si hvor langt han er kommet i dette arbeidet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.