Autoreply-medaljens bakside

PC-fri ferie gjør at mange velger autoreply, eller automatisk svar, på e-postmeldingene sine. Husk at dette bidrar til å fylle opp allerede ferie-fulle innbokser. Det er en mild form for spam.

Nå er det for alvor ferietid. Midt i juli er det ikke mange som er på jobb. Selv ikke i dotcom-bransjen, vil jeg tro. Før man tar seg to-tre, ja kanskje til og med fire ukers velfortjent ferie etter å ha lagt første halvårsregnskap bak seg, er det en del ting som må ordnes.

For eksempel dette med mailen.

Ikke alle tar med seg PC-en på ferie.

De fleste mailprogrammer tilbyr autoreply, automatisk svar til de som måtte sende deg e-post mens du er off-line. Merk at dersom du bare aktiviserer autoreply-funksjonen på din maskin (og ikke fra en sentral mailserver) må maskinen være slått på for at dette skal virke. I autoreply-meldingen kan det for eksempel stå: "Jeg er for tiden på ferie. Tilbake på jobb mandag 31. juli".

Det er fint, tenker du, for da virker jeg ikke uhøflig. Det kunne dessuten komme noe viktig. Folk som sender e-post forventer et svar.

Men gjør de egentlig det? Midt i juli?

Tror du ikke det kan tenkes at avsenderen tenker at "Ja ja. Det er jo midt i fellesferien. Kanskje ikke så underlig at responstiden er lenger enn vanlig".

En av ulempene med autoreply er at du sørger for å fylle opp andres ferie-fulle innbokser med "Jeg er på ferie"-mailer. Det blir bare mer på alle, det. Mer e-post som må slettes. Det tar tid. Tidstyver er en uting.
Les for eksempel:
Nytt (ikke fullt så farlig) I LOVE YOU
Slett mailen - unngå at hamsteren din får øyekatarr

Dessuten; sendes autoreply til spam-mailer registreres adressen din som aktiv, og du får bare enda mer spam. Det trenger ikke nødvendigvis å skje, mange spam-mailer har ukjent avsenderadresse, men det kan skje.

Etter noen ukers fravær fra PC-en fylles innboksen fort opp med flere hundre e-postmeldinger. Personlige, reklame, informasjon, tips, nyheter... Alle mailinglistene du glemte å melde deg av før sommerferien.

Jeg hørte om en her forleden som sendte auto-reply på nye meldinger etter at han var kommet hjem fra ferie: "Jeg har vært på ferie og har 500 meldinger å gå gjennom. Svarer så fort jeg kan." Du er nummer 501 i køen...

En autoreply kan også - i hvert fall hvis e-postprogrammene ikke er så veldig intelligente - gå i loop. Frem og tilbake mellom to mail-kontoer gjennom hele fellesferien. Det er ikke alle programmer som skjønner at de ikke skal sende autoreply på en autoreply-melding.

God sommer.

Jeg er på ferie. Skriver det her i steden for. Så vet du det. I tilfelle du skulle komme til å sende meg en utrolig viktig melding. Tilbake 5. august.

Til toppen