Avgjørende sprang for harddisker

Western Digital er først ute med en løsning som øker den øvre grensen for lagringskapasiteten på hver plate i en harddisk i standard størrelse fra 20 til 30 GB.

En enkelt harddisk består gjerne av en stabel på flere plater. Ifølge CNet News har Western Digital (WD) funnet ut hvordan dagens praktiske øvre grense på 20 GB per plate kan heves til 30 GB.

For forbrukeren betyr ikke dette bare større kapasitet i samme fysiske størrelse, men også billigere lagring siden produsenten trenger færre deler.

Western Digital vil nytte teknologien i sin nye linje med Caviar-harddisker. Disse vil komme i størrelsene 30 GB, 40 GB og 60 GB. Den minste modellen vil leveres med en plate og to lesehoder, versjonen med 40 GB vil leveres med to plater og tre lesehoder, mens 60 GB-versjonen vil ha to plater og fire lesehoder. De vil alle ha en hastighet på 5400 RPM (omdreininger per minutt).

Utsalgsprisen på disse harddiskene vil i USA ligge på 119 dollar for 30 GB og 249 dollar for 60 GB.

Selv om det har vært en god del omtale av gjennombruddet karakteriserer Jim Porter, president i Disk/Trend, en markedsanalytiker som følger lagringsmarkedet, det som bare en begynnelse. Kapasiteten har, ifølge Porter, økt med hele 100 prosent hvert år de siste par årene. Han forventer at de fleste av de store produsentene vil klare å produsere 40 GB plater allerede i vår.

- Western Digital er i 'comeback'-modus etter å ha falt akterut konkurrentene, sier Porter til CNet News.

Til toppen