Avviser lenke-ansvar

En dommer i Los Angeles har avvist en rettssak om opphavsrett, som truet med å holde nettsteder juridisk ansvarlige for lenker til innhold andre steder på nettet, skriver TechWeb

Som digi-no skrev om tidligere i uken avviste retten fotografen Gary Bernstein saksøking av butikkjeden J. C. Penney og kosmetikkgiganten Elizabeth Arden for urettmessig bruk av ett av hans bilder (se peker i høyre margen).

Firmaene hadde laget en hjemmeside hvor skuespilleren Elizabeth Taylor skulle reklamere for parfymen Passion. En lenke fra denne reklamesiden førte til Taylors biografi hos Internet Movie Database, hvor man igjen fant en lenke til en svensk side om skuespilleren som inneholdt det urettmessig kopierte bildet.

Fotografen hevdet at denne serien med lenker gjorde firmaene direkte ansvarlige for bruken av bildet; at henvisningene alene knyttet hjemmesidene sammen til ett dokument.

Selv om Penneys hjemmeside var tre lenker fra hans bilde, hevdet Bernstein at å bruke bare en av disse lenkene truet hans opphavsrett. Dommeren Manuel Real, var uenig, og mente at lenkene til Bernsteins arbeide var for indirekte til å krenke opphavsretten.

Fotografens advokat Patrick Grannan har ikke diskutert saken videre med sin klient, men prøver fortsatt å få oversikt over hva som skjedde. Grannans hovedargument i saken var at lenkene ikke kommer av seg selv; det var ikke tilfeldig at de ledet til et bilde som opprinnelig ble tatt av hans klient.

Rettssaken overså hvordan lenker fungerer som inngangsporter heller enn dokumenter i seg selv. Selve lenkingen, uten noe mer, blir vanligvis ikke sett på som en potensiell krenkelse, sier Mike Godwin, en representant for Electronic Frontier Foundation.

- Lenking er tross alt ikke kopiering, og opphavsretten begrenses til retten til å kopiere.

Til toppen