Bedre enn fryktet fra HP

Hewlett-Packard er hardt rammet av den internasjonale finanskrisen og la frem et resultat for fjerde kvartal som var 12 prosent lavere enn i fjerde kvartal i fjor.

Datagiganten Hewlett-Packard (HP) sliter, men overrasket finansbransjen ved å legge frem et resultat på 710 million dollar i fjerde kvartal. Dette er 12 prosent lavere enn i samme kvartal i fjor, men likevel bedre enn markedet fryktet. Omsetningen var derimot ikke noe lyspunkt - mange konkurrenter vokser raskt, men omsetningen i HP løftet seg bare fire prosent til 12,33 milliarder dollar sammenlignet med fjerde kvartal i fjor.

HP er hardt rammet av den globale finanskrisen og salget i Asia og Latin-Amerika har falt dramatisk. Resultatet fra fjerde kvartal inkluderer en omorganisering og nedbemannings-pakke som har kostet selskapet 170 millioner dollar.

Trøsten er at salget i Nord-Amerika og Europa går som planlagt, men det er vanskelig å veie opp for den fantastiske veksten selskapet har hatt i Asia gjennom hele 90-tallet.

Også PC-delen er et lyspunkt. Etter flere års satsing lønner endelig denne divisjonen seg, og den ga et overskudd på syv prosent. Særlig salget av hjemme-PC-er og servere går bra, forteller selskapet. Men det har tørket inn hos to av selskapets tradisjonelle melkekuer; både salget av Unix-servere og blekkskrivere gir mindre fortjeneste. I tillegg faller salget av HPs mindre kjente divisjon for test- og måleinstrumenter.

- Her i Norge går salget av alle produktlinjer bra - særlig PC-salget der vi har jobbet lenge for å tilkjempe oss en posisjon i teten vokser raskt, sier Roar Haugland, markedsdirektør i HP Norge.

- Vårt årsresultat vil vise en 20 prosent vekst mot fjorårets salg. HP Norge selger mer tjenester enn HP gjør internasjonalt, blant annet til de største kundene. På Unix-siden er Sun vår sterkeste konkurrent; IBM har nesten blitt borte, forteller Haugland.

Til toppen