Bertelsmann kjøper i Barnes & Noble

Bertelsmann kjøper seg inn på det amerikanske online-markedet for bøker ved å handle inn 50 prosent av aksjene i BarnesandNoble.com. Prislappen er på rundt 1,5 milliarder norske kroner.

Det har i flere måneder vært spekulert i om tyske Bertelsmann AG vil inngå en eller annen form for allianse med en amerikansk onlinebokhandler, presumptivt Barnes & Noble (B&N).

Nå - bare et par uker etter at Bertelsmann selv uttalte at selskapet ville lansere en boktjeneste på nett alene i USA - kommer meldingen om at tyskerne kjøper halve online-virksomheten til USAs største bokhandler og danner et joint venture.

Alliansen innebærer at konkurransen strukturerer seg etter tradisjonelle skillelinjer: trykt mot online. Verdens største onlinebokhandel Amazon.com, får nå to selskap med enorme ressurser å kjempe mot på det amerikanske markedet under en sterk merkevare og nettsted (BarnesandNoble.com).

Bertelsmann er verdens tredje største medieselskap målt etter omsetning (og største bokpublisist på det amerikanske markedet gjennom Random House og Bantam), mens Barnes & Noble er USAs største tradisjonelle bokhandler.

Prisen på halvparten av BarnesandNoble.com er satt til 200 millioner dollar, rundt halvannen milliarder norske kroner. Det betyr at B&N Online er verdsatt til cirka tre milliarder kroner etter dagens kurser. I forbindelse med salget varsler B&N at de utsetter sin planlagte børsnotering av online-virksomheten.

I forrige måned varslet bokhandelen at de hadde til hensikt å omsette aksjer på Nasdaq under symbolet Book.

Reuters melder at begge selskap vil spytte 100 millioner dollar hver i potten for styrke joint venturet BarnesandNoble.com på kapitalsiden.

Bertelsmann vil 15. november også lansere sin bokhandel på det europeiske markedet under eget merkenavn (BooksOnline - BOL). I Frankrike har de alliert seg med Havas Media Group (se relatert sak i høyre margen) og har planer om å angripe de tyske, hollandske, spanske og britiske bokmarkedene på lokale språk.

Ifølge the Industry Standard vil det amerikanske online-bokmarkedet omsette for 300 millioner dollar, rundt 2,24 milliarder norske kroner, hvorav Amazon vil kapre mesteparten.

Internettvirksomheten i B&N har omsatt for rundt 22 millioner dollar, rundt 164 millioner kroner, de første seks månedene i år.

Til toppen